Pihenőkereszt

azonosító4704
törzsszám3111
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaPlasztika
eredeti főtípuskereszt
megyeGyőr-Moson-Sopron
helységSopron
címBalfi út
helyrajzi szám0348
település KSH kódja8518
földhivatalSopron Körzeti Földhivatal
rövid leírásPihenőkereszt, román stílusú, 13. sz. Tabernákulma 17. sz.-i.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2010.08.12 10:33 Patikus - állapot: 5 - pont: 5
A románkori Pihenőkereszt korához képest nagyon szép állapotban van, de a története is nagyon szép !
http://www.pihenokeresztpanzio.hu/a-pihenokereszt-tortenete

Quirinus a dél-pannóniai Siscia (Sziszek) püspöke volt. Maximus helytartó előtt megtagadta a pogány tömjénáldozat bemutatását, ezért börtönbe vetették, és néhány nap múlva a katonák Pannónia helytartójához, Amantiushoz vezették, aki akkor Scarbantiában / Sopron / tartózkodott. Közben Amantius a ma balfinak nevezett kénes fürdőbe indult, így az agg püspök ügyével csak Sabariában volt hajlandó foglalkozni.
Scarbantia határában a megbilincselt Quirinust kísérő százados pihenőt rendelt el. Futótűzként terjedt a hír városunk keresztényei között, és jámbor asszonyok azonnal a szent életű püspök segítségére siettek. Kezén és lábán bekötözték bilincstől feltört sebeit, és étellel, itallal kínálták. Quirinus megáldotta az élelmet és lehulltak róla a bilincsek. Ekkor szelíden megkínálta kísérőit, és velük étkezett. Utána áldást adott az őt körülvevőknek, és a közeli vértanúság bátor vállalásának tudatában továbbindult. Amantius helytartó Sabariában kihallgatta Quirinust, és vízhalálra ítélte. 309. június 4-én a hitvalló püspököt belevetették a Sibaris (Perint) patakba. A Scarbantia felé nyíló Városkapu előtt eltemették, sírja fölé később templomot építettek.
Püspöki ornátusban, láncokkal, könyvvel, mellette vagy nyakán malomkővel ábrázolják.
Nagy Konstantin császár 313-ban, a milánói ediktumban megszüntette a keresztényüldözést és megengedte, hogy Krisztus követői szabadon gyakorolják vallásukat. A scarbantiai hívek megjelölték szent Quirinus pihenőhelyét, melyen a 13. századtól a Pihenőkereszt hirdeti a vértanú püspök emlékét.

2009.03.28 17:20 hetykekutya - állapot: 5 - koordináta: N 47° 40,637' E 16° 37,459' - pont: 5

Csillagos ötös. Még lámpás is van benne.

2008.06.21 20:03 bumba - állapot: 5 - koordináta: N 47° 40,639' E 16° 37,456' - pont: 5

Pihenőkereszt
Pihenőkereszt
koo
koo
dátum és idő
dátum és idő
közelebbről
közelebbről

Az emlék, és közvetlen környezete szép, rendezett. A füvet (valószínűleg rendszeresen) nyírják. Nem mellékesen innen szép rálátás van a városra. ;-)