Laktanya

azonosító3859
törzsszám1531
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaKözépület
eredeti főtípusközigazgatási épület
eredeti típuslaktanya
megyeFejér
helységSzékesfehérvár
címMalom u. 2.
helyrajzi szám4186/2
település KSH kódja14827
földhivatalSzékesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírásLaktanya, késő eklektikus, 19. sz. második fele. Irodaház.
Három utca által határolt területen, enyhén lejtős terepen, szabadon álló, U alaprajzú, kétszintes, belső udvaros, késő eklektikus stílusú középület cseréptetővel, déli és északi homlokzat végfalaihoz, illetve az udvar nyugati lezárásához kapcsolódó új, két, ill. egyszintes épületekkel.
A főhomlokzat huszonhárom tengelyes közép- és sarokrizalitokkal.( 4+6+3+6+4) A déli homlokzat tizenhét- (4+9+4), az északi tizenkilenc tengelyes( 4+11+4).
A homlokzaton eltérő magasságban, téglány alakú szellőzőkkel tagolt lábazat, könyöklőpárkányok és övpárkány fut körbe, illetve a középrizaliton megszakított, teljes főpárkány zárja. A rizalitok élei armírozottak.
Az ablakok egyenes záródásúak, mindkét szinten a tengelyeket összekötő könyöklőpárkányokkal, szalagkeretesek, az emeleten a könyöklőmezőjükben faltükrökkel, a rizalitok emeleti szintjén füles keretezéssel, zárókővel.
A középrizalit tükörkváderes földszintjének két szélső íves és középső kosáríves záródású kapunyílása kváderezett keretezésű, az emeleti ablakok szemöldökmezeje felett, konzolokkal alátámasztott timpanonos lezárásúak, könyöklőmezeikben faltükrökkel, a tengelyeket a széleken egy, középen két-két a köténymezőben képzett oszlopszékszerű talapzatról, illetve a könyöklőpárkányról induló egyszerű fejezetű falpillérek keretezik. A rizalitot fogrovatos főpárkány, felette attika zárja. A középtengelyben volutákkal közrefogott, téglány alakú, íves záródású oromdísz áll, vár felett koronás címerdísszel.
Az északi homlokzaton több kisebb, egyenes záródású nyílást alakítottak ki, észak-keleti rizalitjának földszintjén csak egy ablak található, a szárny teljes hosszán az ablakok keretezését elbontották.

A belső udvar szabálytalan alakú, közepén, íves alaprajzú, kőburkolatos, pergolás terasszal, nyugaton a lezárásaként egyszintes, új építésű klubhelyiséggel.
Az É.-i és D.-i homlokzatok tizenhárom tengelyesek (4+3+3+3), a nyugati homlokzat tizenkilenc tengelyes. ( 8+3+8 )
A homlokzatokon eltérő magasságban lábazat, könyöklőpárkányok ( részben sérülések, vagy átépítések miatt hiányosak ), övpárkány és főpárkányzat fut körbe. Valamennyi ablaka egyenes záródású, könyöklőpárkányokkal , az északi és déli szárny középrizalitján a négyzetes ablakok eltérő magasságban indulnak. A keleti szárny középrizalitja a földszinten azonos kialakítású a főhomlokzattal, az emelten egyenes záródású ablakokkal, sarokarmírozással. ( részben sérült ) Az északi és déli homlokzat erősen kiugró közép- és sarokrizalitjainak élein armírozás húzódik. A déli középrizalit középtengelyében íves záródású kapu, ötlépcsős, előtetős kialakítással; északon az íves záródású kaput egyszerű fejezetű falsávok keretezik, itt a szárny tetejére fűtőházat építettek.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2011.03.05 12:17 Patikus - állapot: 5 - pont: 7

Nagyon szépen felújított, kitünő állapotú, épület.

2009.02.22 16:01 Fairy - állapot: 4 - koordináta: N 47° 11,892' E 18° 24,431' - pont: 1

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

2008.12.09 11:52 Patikus - állapot: 4 - pont: 5

A nagy épület helyenként még tatarozásra szorul.

2008.06.20 10:59 Doric és Laszisz - állapot: 4 - koordináta: N 47° 11,885' E 18° 24,441' - pont: 5

Foszladozk a vakolat rendesen, de 4 pontot adtam, mert a főbejáratnál már felfedezhető a felújítás első jele.