Károlyi-kastély és parkja; római katolikus templom

azonosító3426
törzsszám10819
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeCsongrád
helységNagymágocs
címSzentesi út 2.
helyrajzi szám1029
település KSH kódja17233
földhivatalSzentes Körzeti Földhivatal
rövid leírásVolt Károlyi-kastély és melléképületei (istálló, gloriett, barokk kerti szobor, szökőkutak, csónakház, kapusház) és parkja, valamint r.k. templom, 1897. Az épületek egy részét Ybl Miklós tervezte. Szociális otthon.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.11.23 14:00 Emese62 - állapot: 4 - egyéb


Állapota romlik az ereszcsatornák rosszak, sok a galamb, mállik a vakolat, viszont a a parkot gondozzák! Bejutottunk az előtérbe! Valami csoda, de sötét volt és nem tudtunk villanyt gyújtani. Remek kovácsoltvas munkák a parketta eredeti, a korlátok és a famunkák csodásak a berakásos ólomüveg ajtók kissé megviseltek. Jobb sorsra érdemes.

2017.11.03 10:52 Kimberli1 + Imi30 - állapot: 4 - egyéb


Pár kép a templomról..

2017.11.03 10:51 Kimberli1 + Imi30 - állapot: 4 - pont: 45Gyönyörű szép az épület, a park is karbantartott. Az épület tetőtéri ablakai ki vannak törve, és rengeteg galamb él a padláson.. Néhány helyen kisebb repedések, vakolathiányos részek vannak az épületen. Idősek otthonaként működik, így belülről sajnos nem látogatható.

2013.03.10 08:32 carmin - állapot: 4 - pont: 36Az utolsó jelentés óta nem változott az állapota. Jó állapotban van, gondozott a park is.

2009.07.29 17:40 zsalaber - állapot: 4 - koordináta: N 46° 35,458' E 20° 28,098' - pont: 13A kastélyban szociális otthon működik, de a pszichiátriai betegek is sokan vannak. Bennünket Imre bácsi (önkéntes "idegenvezető") kalauzolt végig a parkban és az épületben ,megmutatott minden érdekes helyet, megvédett bennünket a kíváncsi lakóktól.
Nagyon jó állapotban van belülről a kastély márvány kápolnája, fa burkolatú fogadóterme, lépcsője és néhány szoba, amiben eredeti bútorok vannak. Bár a szobákba már nem merészkedtünk be, de a képeken, amit Imre bá megmutatott jól látható a berendezés. A büfébe is bementünk, amiben a valamikori télikert szobrai, márvány szökőkútja és a szocreál berendezések érdekes hangulatot árasztanak.
Az épület és a tó között (a filagória felőli oldalon) láthatunk egy viszonylag jó állapotban lévő szökőkutat (a Szabin nők elrablása), amit néhány ünnepen még működésbe hoznak.
A parkban található tóban horgászni is lehet, sőt a partján álló házat ki is lehet bérelni. Jelenleg egy iskolás csoport lakott benne. A kastély legtávolabbi ponján áll a filagória, amit az elhanyagoltabb környezet miatt már nehezebb megközelíteni. Állapota kielégítő, de sajnos az odavezető lépcsősort már a növényzet birtokolja. Valószínűleg itt egy híd vezethetett át a csatornán, ami megsemmisült. Kb. 250m-el odébb van egy ócska híd, amin mi is átkeltünk.
Maga a kastély elég jó állapotban van, a park jelentős részét gondozzák az itt élők. A templom állapota is kielégítő, bár néhány helyen a vakolat megbomlott. Ezt sajnos a zárt kapuk miatt nem tudtuk jobban felmérni.
A helyiek szerint egy német befektető szállodát akart itt létrehozni, természetesen úgy hogy épít egy modernebb szociális otthont és parkot a jelenleg itt élőknek, de a tulajdonosok nem egyeztek bele. Állítólag a parkban van egy 70 °C-os hőforrás is , amire egy fürdőt is terveztek. (Az infókat nem ellenőriztem!)
Közvetlenül az épület mellett van egy kis állattemető, ahová a gróf kedvenc kutyái vannak eltemetve, illetve a kedvenc lovának emlékköve található.
Nagyon sok dolgot lehet megtudni Imre bácsitól, keressétek meg őt, ha érdekel benneteket a kastély és környezete.

2008.07.13 11:03 sprok - állapot: 4 - koordináta: N 46° 35,493' E 20° 28,113' - pont: 5


A kastély jelenleg idősek otthonaként működik, kertje rendszeresen karbantartott. Az épület is jó állapotban van, itt-ott lehet felfedezni kisebb hibákat.