Kastély

azonosító2799
törzsszám1070
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeBorsod-Abaúj-Zemplén
helységHejce
címBéke tér 1.
helyrajzi szám8
település KSH kódja22187
földhivatalEncs Körzeti Földhivatal
rövid leírásSzociális otthon, volt püspöki nyaraló-kastély, copf, 1774. Külsőleg átalakítva 1845-ben. Egykori kápolnájának mennyezetképe barokk, 1781, Zirckler alkotása. Kertje védett.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.11.15 15:22 fehér - állapot: 3 - pont: 59A kastély a látogatók elől szigorúan el van zárva, biztonsági őr vigyázza éjjel-nappal a területet. Mindenképpen be akartam jutni, ezért engedett a kérésemnek, odakérte a gondnokot, aki csak kóddal tudja nyitni a bejáratot. Köszönöm mindkettőjüknek, végül bemehettem egy regisztráció után.
Ezért készítettem a szokásosnál is bővebben a belsejéről képeket.

A kastélyt gróf Esterházy Károly egri püspök építtette 1774-ben Fellner Jakab építész tervei szerint copf stílusban. Többször újították fel, ez változtatásokkal is járt az idők során.
A kastély magában foglalja a Szent Kereszt tiszteletére emelt kápolnát, melyben egy 7 méter magas, egy darabból faragott keresztet helyeztek el. Ezt csak azért vágták ketté derékban, hogy a kápolnába be lehessen hozni, fel lehessen állítani. Eleve püspöki kápolnának épült, freskóit Zirckl János vagy más források szerint Johannes Kracker bécsi festő készítette.
Ma a kápolna méltatlan helyzetben van, mindent belezsúfoltak, amivel nem tudnak mit kezdeni, és nem odavaló.
Érdekesség, hogy egy méreteiben és stílusában is alkalmatlan padsor áll itt, amelyet tulajdonképpen a diósgyőri vár kápolnájába szánt adományként a kivitelező cég, de elméretezte, túl nagyra sikerült.
Itt is ormótlanul nagy, de az egri érsekség itt helyezte el...
A kastély története egyedülállóan gazdag, eseményekkel teli, melyet Hornyák Máté János a Római Katolikus Szeretet Szolgálat Hejcei Otthona, illetve a Magyarrészi R.k. Kassai Egyházmegye 20. századi történetének kutatója hosszú, kitartó munkát követően írt meg az Építészfórum számára 2011. novemberében. Ajánlom az elolvasását, a mellékelt linken nyitható meg.
A kastély évek óta zárva, felújítása nagyon esedékes lenne. Most, első lépcsőben az igencsak lepusztult nyílászárók cseréjére kerülhet sor. A közbeszerzési eljárást elindították, keresik a kivitelezőt.

2010.06.26 16:10 guess.who - állapot: 4 - koordináta: N 48° 25,414' E 21° 16,807' - pont: 11


A falakon többhelyütt vakolatpergések láthatóak, másutt ezeket javították, így összességében viszonylag jó állapotú, eltekintve a nyílászárók és egyéb fa részek állapotától.
A kastély körüli park gondozott, szép, nagy kár, hogy az egykori, eredeti fákból már csak nagyon kevés maradt meg, jórészt új, néhány évtizedes telepítésűek vannak. Emellett sajnos megjelent az akác is. A kertben az aszfaltozott gyalogutak nagyon csúnya megoldásúak (bár a bejáratnál tábla tájékoztat, hogy 10 éve készültek), sokkal szebb és sokkal inkább a parkba illeszkedő megoldást is lehetett volna találni...

2009.05.01 17:43 piroska - állapot: 3 - pont: 6a kapu mellett
a kapu mellett
a kapu másik oldalán
a kapu másik oldalán


Változatlan. A park hangulatos.
A melléképület jelentősen jobb állapotban van.

2008.11.06 15:10 ger82 - állapot: 3 - koordináta: N 48° 25,404' E 21° 16,778' - pont: 5

Külsőleg jó állapotban van, vannak kis leomlások és hibák, nyílászárok is felújításért kiáltanak, sok spaletta hiányos és kopott, a fa terasz eléggé omlásveszélyesnek tünik. Belseje is kopott és amennyire látni lehetett teljesen át van alakítva. Parkja rendezett nagyon hangulatos a kastélyon nincs sok dísz de fantasztikusan néz ki. Funkciója miatt a belseje eléggé lehangolóan van átalakítva, miért ilyen helyen üzemel szociális otthon?!