Patay-kastély

azonosító2631
törzsszám1388
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeBorsod-Abaúj-Zemplén
helységAbaújszántó
címCekeházi út
helyrajzi szám1483
település KSH kódja3595
földhivatalSzerencs Körzeti Földhivatal
rövid leírásVolt Patay-kastély, klasszicista, 1820 körül.
 szerkesztés

Képek a fotópályázatból

Kastélyrom-belsőbenKastélyerkély

Állapotjelentések

2011.02.20 13:31 guess.who - állapot: 2 - koordináta: N 48° 17,071' E 21° 12,484' - pont: 3A kastély állapota továbbra is nagyon rossz, de úgy tűnik, hogy két-három egykori gazdasági épületen valakik "dolgoznak": ősz óta beszakadt a tetőzetük, széthordtak faldarabokat, felfeszítettek ajtókat stb. A kastélyon nem látszik feltűnő változás, csak suhancok járhatnak ide unatkozni, legalábbis a feliratokból és az itt-ott letördelt kövekből ez látszik.

----------------------------------
Az abaújszántói önkormányzat jóvoltából sikerült hozzáférni a kastélyról 2004-ben, Nagy Veronika és Szőke Balázs által készített építés- és művészettörténeti dokumentációhoz melyben több, eddig homályos részlet is tisztázásra került, ezeket megpróbálom az alábbiakban összefoglalni. Emellett néhány régi fénykép (sajnos elég rossz minőségű) kópiáját is megszereztem.
A képekről és a dokumentumokból több dolog is látszik:
-a kastély főbejárata előtt korábban egyértelműen jókora terasz állt, kétoldalt lépcsőkkel, fölötte pedig egy díszes, svájci stílusú előtető látható, mely fából készülhetett (amennyire a képeken ki lehet venni), faoszlopai között faragott vagy fűrészelt fa mellvéddel. Az előtető nyoma még jelenleg is látszik a középrizalit északnyugati végfalán.
-a tetőzet borítása az 1960-as években már biztosan bádoglemez volt, de az egykorú grafikus ábrázoláson is ez látszik. Korábban vélhetően cserépfedése volt, ennek egy része az 1960-as képeken még látszik.
-szintén a grafikus ábrázoláson látszik, hogy a korabeli kémények oldalsó füstnyílásúak voltak, ilyenekkel ma már szinte csak a belső-zempléni területeken, főként Háromhután lehet találkozni.
-a vakolatot az 1980-as évek elején lezajlott felújítás (inkább csak állagmegóvás :-/ ) során verték le a falakról, hogy ezzel a vizesedési problémákat megoldják.

2010.05.22 12:45 guess.who - állapot: 2 - koordináta: N 48° 17,049' E 21° 12,518' - pont: 3Az állapota nem változott: rossz. Sajnos a tetőzet egyes részeinek fedése hiányzik, a födém és a plafon ázik.

2009.10.24 12:06 QnJ - állapot: 2 - pont: 2
A báji Patay család 17. században szerezte meg az akkor még önálló, de ma már Abaújszántóhoz tartozó településrészen, Cekeházán található birtokokat. A Patay Sámuel, a környék akkori leggazdagabb nagybirtokosa itt építette fel kastélyát 1820 környékén. Patay Sámuel a Rákóczi szabadságharc leverését követően, mint consiliarus nagy vagyonra tett szert. Nagy birtokai voltak Abaúj, Zemplén, Borsod, Szabolcs, Szatmár, Bereg, Ugocsa, és Máramaros vármegyékben.

A klasszicista stílusban épült, szimmetrikus elrendezésű kastélyépület nagyobbrészt földszintes, középső tömbje egyemeletes. Az épülettömb nyeregtetőjét kétoldalt timpanonok zárják le. A középső tömb homlokzata előtt nagyméretű terasz ugrik ki, melynek két oldalára lépcső vezet. Az északnyugati homlokzat középrizalitjának timpanonjában még ma is látható a címerpajzs.

A II. világháborút követően a kastélyban kollégium működött. Ezt követően a helyi TSZ irodáinak adott otthon. A rendszerváltás után a kastély magánkézbe került, de új tulajdonosa alatt sem állt meg a kastély lepusztulásának évtizedek óta tartó folyamata.

A helyi önkormányzat 2003-ban visszavásárolta a kastély épületét. A helyreállítást követően, az önkormányzat terveiben a kastély és környezetének többfunkciós hasznosítása szerepel. A megújult kastélyban egy tájmúzeum, konferenciaterem, vendéglátó helyiségek kaphatnak otthont, míg a kastélyt körülvevő egykori majorsági épületekben vendégszállásokat alakítanának ki. Az épület helyreállítása a tetőzet és födémek felújításával megkezdődött.

forrás: http://www.kastelyutak.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=464

(és azóta a tetőzet ismét tönkrement ... )

2009.05.03 15:42 piroska - állapot: 2 - pont: 5Azért romnak nem nevezném, de már nem sok hiányzik ahhoz.

2008.07.27 14:34 zayd - állapot: 1 - koordináta: N 48° 17,039' E 21° 12,515' - pont: 5

Oldalról
Oldalról
A kastély
A kastély
Kastélybelső
Kastélybelső
Beszakadt pince
Beszakadt pince
Gps
Gps
Hátsó homlokzat
Hátsó homlokzat

Nagyon rossz állapotban van, vakolat már sehol sincs rajta, belül a pince több helyen beszakadt, a kastély majdnem teljesen körbenőtte a gaz, csak hátulról lehet megközelíteni. A tető hiányos, a belső nagyon veszélyes.