Wenckheim-kastély és parkja

azonosító2579
törzsszám798
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeBékés
helységSzabadkígyós
címKastély u. 22 -_23.
helyrajzi szám384
település KSH kódja31325
földhivatalBékéscsaba Körzeti Földhivatal
rövid leírásVolt Wenckheim-kastély, neoreneszánsz-eklektikus, épült 1875-1879 között, tervezte: Ybl Miklós. A főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszos. A melléképülettel loggiafolyosó köti össze. A személyzeti és konyhaépület is emeletes. A
 szerkesztés

Képek a fotópályázatból

Monumentalitás a múltbólSzürkületbenSzabadkígyósi Wenckheim-kastélyEgyszer csak felérjük... Ház-helyEgy elfeledett mesterműAz Idő emlékműveSzínkontrasztAlice CsodaországbanÁrkád kerékpárral

Állapotjelentések

2017.11.02 14:00 Kimberli1 + Imi30 - állapot: 4 - pont: 1

Visszajöttünk, hogy belülről is megnézzük a kastélyt. Egy része nem látogatható, magánkézben van a Wenckheim családtagoknak van fenntartva, akik néha visszalátogatnak. Belül csak egy-két terem van felújítva, a többi részre nagyon ráférne egy alapos felújítás.

2017.09.19 17:30 Kimberli1 + Imi30 - állapot: 4 - koordináta: N 46° 36,515' E 21° 5,046' - pont: 5Gyönyörű szép épület, elvileg jövő évben kezdik (folytatják) a főépület felújítását.. A park végében található kocsiszín és istálló kívülről már szépen fel van újítva.

2016.06.28 18:23 klo - állapot: 4 - pont: 7
A korábbi jelentés óta nincs változás. Összességében pusztuló állapot, dacára a néhány felújított részletnek. Kár érte, pazar épület.

2014.06.06 14:59 klo - állapot: 4 - pont: 13

A kastély néhány részén felújítások folynak. Ezzel együtt korántsem jó az állapota, de legalább használják, igyekeznek karban tartani. Nagy szükség lenne egy teljes rehabilitációra.

2010.07.04 15:35 ngabi - állapot: 4 - pont: 3Korábban szebb napokat látott kastély, kár hogy kissé elhanyagolt. A park gondozott.

2009.11.14 11:43 QnJ - állapot: 3 - pont: 1" A kastélyt 1875-1879 között építették Ybl Miklós tervei alapján, ekkor alakították ki a parkot is. A kastélyt 1882. július 19-én szentelték fel. Az építtetők a kor egyik leggazdagabb földesurai: gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina voltak. Átadásakor korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya volt, káprázatos belső berendezéssel. Az épület előtt van egy mesterséges forrás, a kápolnával szemben, az ún. Zsigmond-forrás, melyet 1894-ben fúrtak (sajnos ma már nem működik, csak mesterségesen).
A kastély hajdani tulajdonosa, gróf Wenckheim Frigyes jelentős összeggel támogatatta egykor a vasútépítést. A Hany Istók nevű gőzmozdony Szabadkígyóson is járt. Jelenleg a Nagycenki Vasúti Múzeum területén van kiállítva.
A szabadkígyósi Wenckheim-kastély előtt franciakertet alakítottak ki buxusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját. Mielőtt besétálnánk a főépület elé, megpillantjuk az évszázados fehér nyárfákat, mögötte pedig a 8-as alakú mesterséges tavat, melynek partján a megye leghatalmasabb termetű mocsáriciprusait látjuk. A kastély és környéke alkalmat adhat egy hosszabb pihenőre. Szabadkígyóson az Ybl Miklós tervezte Wenckheim-kastély egykori ebédlője a tornaterem, a mai ebédlő pedig a volt fedett lovarda a bentlakásos oktatási intézmény védett parkjának területén. Továbbindulva az aszfaltútra jutunk ki (a jelen: 7,5 km), amely kivezet minket Szabadkígyós széles főutcájára (7,8 km).
Balra a műemlék templomot és az őshonos állatok bemutatóhelyét, jobbra a tanösvényt találjuk.

Az Alföld "tengersík vidékén" - ahogy Petőfi jellemezte az egyhangúnak látszó tájat -, van néhány csodás sziget, amelyek természeti és műemléki értékeikkel, szépségeikkel megragadják a látogatót. Aki Békés megyét felfedezni indul, a meglepetések sorában a szabadkígyósi kastélyra és az azt körülölelő hatalmas parkra figyel fel legjobban. A szabadkígyósi zöld sziget olyan nyugodt harmóniát és barátságosan fenséges hangulatot áraszt, aminek a jótékony hatalma alól senki sem akarja kivonni magát.
Békéscsabától alig 10, Gyulától mindössze 17 km-re található ez a szemet-lelket gyönyörködtető együttes, méltán számon tartott látnivalóival.
A szabadon látogatható kastélypark 1954 óta természetvédelmi terület, és a Szarvasról irányított Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része. E terület históriája és a mai viszonyok kialakulása szorosan egybekapcsolódott a kígyósi puszta, majd a gróf Wenckheim család és a kastély történetével.
A ma két községet jelentő terület valószínűleg az egykor vízjárta, mocsaras részein élt kígyók, gyíkok után kapta a nevét, de az is lehet, hogy a kígyószerűen kanyargó hajdani időszakos vízfolyásokra utal a "Kígyós" név. A régészeti emlékek szerint a rézkortól fogva éltek itt emberek. Tudunk a szarmatákról, majd a X. századtól a magyar honfoglalók nyomairól. A középkori Kígyós nevet 1456-ból, 1561-ből és 1564-ből származó oklevelek említik először. A XV. században az Ajtósi családé, majd számos kisebb birtokosé volt. A falu a mai Szabadkígyós keleti és délkeleti oldalán feküdt, részben a beépített területén. A Rotyma nevű határrészre került az 1815-ben betelepített Újkígyós nagyközség. A falu a XV-XVI. század folyamán került át a hegyek közé hosszan benyúló Zaránd megyéből a gyulai vár által védett Békés megyébe. Az 1566-ban bekövetkezett török hódoltság előtt 51 család lakta, de még 1579-ben is 26 adófizető családot jegyeztek fel.
Valószínű, hogy a XVII. század végén, a török kiűzésével kapcsolatos hadműveletek során pusztult el végleg a középkori falu (a táj kulcsa, Gyula vára 1695 elején szabadult fel). A közel egy évszázadon át elsősorban legelőnek használt Kígyósi pusztán a XVIII. század végétől virágzott fel újra végleg az élet - a Wenckheim család érdeméből.
A törökök kivonulása után lakatlanul álló Békés, Csongrád és Arad megyei területeket 1719-ben III. Károly a Linzhez közeli Schenkenfeldenből származó Harruckern János György (1664-1742) katonai élelmezési biztosnak adományozta. Az 1729-ben bárói címet szerző Harruckern és fia nagy szerepet játszott a kapott terület benépesítésében. A férfiágon kihalt családba nősültek be a polgári származású, utóbb bárói, ill. grófi címet nyert katonatisztek: a két Wenckheim.
A hatalmas Harruckern-birtokot 1798-ban osztották fel egymás között az örökösök, az ún. békési és gyulai részre, "rátára". A Kígyósi puszta az utóbbinak lett a része, és gróf Wenckheim József (1733-1803) kezére jutott. Idősebb fia, gróf Wenckheim József Antal (1780-1852) fordította új irányba a puszta sorsát. Egyfelől annak keleti felén, későbbi nevén Ókígyóson nagy majorságot létesített (ebből lett 1950-től Szabadkígyós község), másfelől a puszta nyugati részét benépesítve, 1815-ben 100 dohánykertész családdal megalapította Újkígyóst. 1837-ben újabb 100 családdal gyarapította a falut. A szerződéssel betelepített lakosok 1884-ben váltották meg magukat.
Wenckheim József Antal a kígyósi pusztán kastélyt építtetett (ez romos állapotban ma is megvan), beleköltözött, és innen irányította az uradalom gazdálkodását. Az uradalom a kígyósi pusztán kívül Békést, az Arad megyei Székudvart és Szentmártont foglalta magában. Wenckheim József Antal nevéhez fűződik 1816-ban az újkígyósi római katolikus templom építése, 1844-ben pedig a Czigler Antal tervei szerint emelt mai szabadkígyósi kápolna létesítése.

Wenckheim József Antal grófnak csak a harmadik házasságából született gyermeke, gróf Wenckheim Krisztina (1849-1924) személyében. Wenckheim József Antal elképzeléseit Czigler Antal, gyulai származású építész valósította meg. A gróf 1852-ben elhunyt. Vagyonát a harmadik házasságából született gyermeke, az így korán árván maradt Wenckheim Krisztina örökölte."

forrás: http://www.wenckheim.hu/szabadkigyos.htm

2009.10.18 13:02 carmin - állapot: 4 - pont: 2

Nagyon szép kastély, gondozott parkban.

2009.10.18 12:10 piroska - állapot: 4 - pont: 2

templomajtó
templomajtó
oszlop a bejáratnál
oszlop a bejáratnál
könyvtár
könyvtár
könyvtár
könyvtár
zsoldszállító láda
zsoldszállító láda
kandalló a könyvtárban
kandalló a könyvtárban
csillár részlet(könyvtár)
csillár részlet(könyvtár)
kandalló
kandalló
faragott kandalló-oszlop
faragott kandalló-oszlop
előcsarnokból az emelet
előcsarnokból az emelet
mennyezet- lépcsőház
mennyezet- lépcsőház
emléktábla
emléktábla
légfűtés (a padlóban)
légfűtés (a padlóban)
kerek szoba
kerek szoba
mennyezet
mennyezet
padló
padló
légfűtés a falban(előcsarnok)
légfűtés a falban(előcsarnok)
templom -gyóntatófülke
templom -gyóntatófülke
templom - pad
templom - pad

A kastély Ybl Miklós tervei alapján épült. Részletekben látszik felújítás, de sok javítani való van még rajta.

2009.07.22 12:55 zsalaber - állapot: 4 - koordináta: N 46° 36,500' E 21° 5,053' - pont: 3


Ez a kastély tényleg többet érdemelne.... Az ország egyik legimpozánsabb épülete lehetne, de egy kicsit mostohagyermeknek érezzük. Persze az itt tanuló diákoknak nagy élmény lehet ilyen falak közt lakni. A kastély termeit nem tudtuk megnézni, de a pincébe lemehettünk. Fontos tudni, hogy hétvégén idegenvezető segítségével megtekinthető néhány korhűen berendezett szobája.
Az épület pusztulásnak indult. Sok helyen pereg a vakolat, vizesedésnyomok több helyen is láthatóak ,nem tudom mennyit romlott 1 év alatt az állapota, de azt a csatornázást amiről korábban már írtak , mi is sürgetnénk. A nyílászárók is cserére szorulnának. Összefoglalva sok pénz és egy igazi tulajdonos hiányzik, aki magáénak érzi a kastélyt és megtesz mindent az épületért. A melléképületek is hasonló állapotban vannak. A parkja rendezett.

2008.10.14 16:53 SysWAP - állapot: 4 - koordináta: N 46° 36,515' E 21° 5,046' - pont: 5

Vakolathibák!?
Vakolathibák!?
Time
Time
k2o
k2o

Én ezeket a koordinátákat mértem.

2008.07.15 13:45 yazoo - állapot: 3 - koordináta: N 46° 36,510' E 21° 5,047' - pont: 0

Részletek a beázásról is,amit a rossz illesztésű csatorna okoz.

2008.07.15 13:38 yazoo - állapot: 4 - koordináta: N 46° 36,510' E 21° 5,047' - pont: 5

az -A- épület keletröl és a híd
az -A- épület keletröl és a híd
parkrészlet
parkrészlet
koordinátával DK-ről
koordinátával DK-ről
D-ről
D-ről
D-ről a szökökúttal
D-ről a szökökúttal
szökőkúttal
szökőkúttal

folyamatosan karban tartva,de sajnos a legnagyobb gond,hogy a csatornázásra egyáltalán nem figyelnek oda,nincs rá pénz a fenntartónak-a megyének.A csatornákon-a toldások rossz illesztéseinél- lezúduló esővíztől gyorsan átáznak a falak,és a vakolat sőt,már a téglák is mállanak szanaszéjjel!!!!
A legsürgetőbb a csatornák illesztéseinek megjavitása volna!
MÉG MOST MEG LEHET MENTENI AZ ÉPÜLETET,DE HA KÉSIK A SEGÍTŐ BEAVATKOZÁS,KB.2-3 ÉV ÉS A KASTÉLY MENTHETETLENÜL ELPUSZTUL!!!!
Az átázás és a penész-salétromsó már egyes belső helységek épségét is veszélyeztetik,tönkretéve a gyönyörű korabeli stukkó-díszeket!
Az átkötő hídat 4 éve egy vállalkozó bevakolta,a rossz téglákat kicserélte és az eredmény gyönyörű volt:kb.3 hónapig....pár hónap elteltével,a festés és a vakolat lehullott,és most már szörnyű állapotban van(képek lesznek később).
Az iskola próbálja toldozni-foltozni,több-kevesebb sikerrel (MERT A MŰEMLÉKI HIVATAL NEM AD ELEGENDŐ ANYAGI FEDEZETET...)és mindent megtesz,keményen harcol ,hogy ez a csodálatos épület megmaradjon az utókornak!