Kiskastély és majorsági épületek

azonosító2189
törzsszám9156
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeBács-Kiskun
helységHercegszántó
címKarapancsa
helyrajzi szám0408/1
település KSH kódja12937
földhivatalBaja Körzeti Földhivatal
állapotFelújítás / átépítés alatt
rövid leírásA béllyei, volt Habsburg főhercegi uradalom karapancsai erdőkerülete majorságának épületegyüttese. A kiskastély szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület, É-i homlokzatán erőteljesen kiülő középrizalittal, D-i homlokzata K-i és Ny-i sarkán torony jellegű sarokrizalitokkal. A D-i homlokzat felé kontyolt nyeregtetővel, a tornyokon manzárdtetővel fedett. A tornyokon bádog szélzászlók, évszámmal: 1891. É-i homlokzata vakolt, a többi homlokzata téglaarchitektúrás. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű. ÉNy-i helyisége csehsüveg boltozatos, a több síkmennyezetes. A cselédház L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, téglaburkolatos épület, udvari homlokzatain faoszlopos tornáccal. Kéttraktusos elrendezésű, átépítve, a helyiségek síkmennyezetesek. Az istálló T alaprajzú, földszintes, téglaburkolatos épület, a T vízszintes szárán felső csonkakontyolt nyeregtetővel, a T függőleges szárán nyeregtetővel. Istálló és kocsiszín van benne. A fővadászlak téglalap alaprajzú, földszintes, kőlábazatos, téglaburkolatos épület, felső csonkakontyolt nyeregtetővel. A T függőleges szárát valamivel alacsonyabb tetőgerincű, néhány lépcsőfokkal megemelt nyitott terasz alkotja, orommezője faburkolatos, mellvédje szintén fából, lombfűrészelt. Az erdészház téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Téglalábazatos falmezőiről a vakolat részben eltávolítva. Az épületegyüttes a 19. század végén, Habsburg Frigyes főherceg idején alakult ki és nyerte el mai formáját. Többségében jelenleg lakás található. A kiskastély részei 2005-ben felújítva.
külső leírásErdőben szabadon álló, tagolt tömegű, egyemeletes épület.
Az épület kéttraktusos, e két traktus feltehetően két külön építési szakaszban is készült. Főhomlokzata négytengelyes, egy-egy tengelyes oldalrizalitokkal. Földszinten oldalrizalitokon ablak; középrizaliton két ajtó; első emelet mind a négy tengelyében ablak. Homlokzat vörös és sárga kerámiatéglával van burkolva; zárópárkány téglából rakott fogrovatsoros. Oldalrizalitokon manzárdtető padlásablakokkal; középen kontyolt tető padlásablakkal. Tető cserépborítású; manzárdtető élén fűrészelt faelemekből készült korlát, valamint évszámos (1891) fémzászló. Bal oldalhomlokzat két egyemeletes, vörös és sárga téglával burkolt szakaszból áll. Első szakasz földszintjén vakablak, majd ablak; emeletén ablak. Második szakasz mindkét szintjén egy-egy ablak. Első szakasz háromszögű oromzattal zárt, oromzatban tégla szalagkeretű körablak; második szakasz manzárdtetővel fedett.
Hátsó homlokzat háromtengelyes; kéttengelyes középrizalitja jobb oldalán egytengelyes szakasz; bal oldali szakaszon nincsenek nyílások. Homlokzat átalakítás alatt. Középrizalit földszintjén és emeletén két-két ablak; jobb szakasz földszintjén ablak, emeletén kettős szalagkeretű vakablak. Középrizalit oromzatában tégla szalagkeretű körablak.
Jobb oldali homlokzat két egyemeletes, vörös és sárga téglával burkolt szakaszból áll. Első szakasz mindkét szintjén egy-egy ablak; emeleti téglából készült szalagkeretű. Második szakasz földszintjén ajtó és ablak; emeletén két ablak. Első szakasz manzárdtetővel fedett; második szakasz háromszögű oromzattal zárt, oromzatban tégla szalagkeretű körablak. Az épület hátsó traktusán cserépborítású nyeregtető. Az épület kerámiatégla burkolata a folyó felújítás alatt több helyen megsérült. Ablakok és ajtók az épületben jelenleg nincsenek; bemenni nem lehet.
állapot leírásaJelenleg üresen áll. 2004.
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

Belépő

Állapotjelentések

2014.05.04 12:30 janos.egresi - állapot: 4 - egyéb

Nagykastély külső
Nagykastély külső
Nagykastély külső
Nagykastély külső
Nagykastély külső
Nagykastély külső
Nagykastély fa főlépcső
Nagykastély fa főlépcső
Nagykastély fa főlépcső
Nagykastély fa főlépcső
Nagykastély nappali
Nagykastély nappali
Nagykastély nappali
Nagykastély nappali
Nagykastély közösségi helység
Nagykastély közösségi helység
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely
Kiskastély Vadászati Történeti Emlékhely

Ugyan már van frissebb állapotjelentés az én általam készített képeknél, de talán képekben többet tudok mutatni a nagykastélyból is, így kiegészítem néhány képpel. A képek 2008.04.21-én készültek.
Az épületegyüttes állapota kifogástalan, beleértve a nagykastélyt, a kiskastélyt és az újonnan felújított és átalakított gazdasági épületet is (vendégház lett).

A park szépen ápolt, karbantartott. A terület zárt, kapuügyelettel, csak előzetes engedéllyel lehet belépni. A kiaskastélyban Vadászati Történelmi Emlékhely került berendezésre, amely egyéni és csoportos látogatók előtt nyitva áll, de ehhez is előzetes engedélyeztetés szükséges a Gemenci Erdészeti Zrt-nél.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.626329960781550.1073741906.611200015627878&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.626312764116603.1073741905.611200015627878&type=1

2010.10.31 12:07 carmin - állapot: 5 - pont: 10
Sajnos nem tudtunk közelebb menni, be kellett volna jelentkezni előre.

2009.08.07 11:45 rotty - állapot: 5 - koordináta: N 45° 56,562' E 18° 51,947' - pont: 4


Kifogástalan állapotban van valamennyi épület, a gazdasági épületek egy részének funkcióját is megtartották. A Kiskastély északi traktusa vakolt, a másik nyers téglaborítású, mindenütt kifogástalan állapotban.
Az területet 1699-ben kapta meg Savoyai Jenő a Budai vár visszafoglalásában is részt vett herceg kapta, amely akkor még a bellyei uradalomhoz tartozott. (Az uradalom központjában 1707-re készült el a kastély lásd itt). A gyermektelenül elhunyt herceg birtoka ismét a kincstáré lett, majd 1780-ban Mária Krisztina, Mária Terézia lánya lett a bellyei uradalom birtokosa. Ezután testvérének fia, Károly Lajos lett az örökös, majd Albrecht főherceg és unokaöccse, Habsburg Frigyes idejében kezdett kiépülni. A Kiskastély 1891-ben épült vadászkastélynak. Frigyes utóda egyszülött fia, Albert (Albrecht) Ferenc főherceg lett, aki irányította a mintaszerűen működő - a háború után megcsonkított - birtokot. A második világháború után a határőrség használta az épületeket, majd az erdészeté lett.
További részletek:

Gemenc Zrt. honlapja

Forrás: A múzeum ismertető táblái
Wikipédia, Habsburg–Tescheni Frigyes

2009.03.22 17:49 fa-peti - állapot: 4 - pont: 5


Viszonylag jó állapotban van az épületegyüttes.

2008.11.26 15:16 QnJ - állapot: 5 - koordináta: N 45° 56,570' E 18° 51,947' - pont: 10
rendezett, zárt parkban, szépen felújított épületegyüttes