Korona Szálló

azonosító11711
törzsszám11228
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaKözépület
eredeti főtípuskereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
eredeti típusszálloda
jelenlegi kategóriaKözépület
jelenlegi főtípuskereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típusszálloda
megyeBorsod-Abaúj-Zemplén
helységMiskolc
címSzéchenyi István utca 1.
helyrajzi szám2527/3 (környezet: 2528/1, 2426, 2427, 2428, 2432/1, 2519/1, 2519/3, 2519/4, 2525, 2527/2, 2527/4, 2528/2)
település KSH kódja30456
földhivatalBorsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
állapotVegyes
rövid leírásA zártsorban álló, körülépített udvarú, kétemeletes szállóépület, melyhez kisebb hátsó udvar is kapcsolódik, Miskolc egyik legrégebbi középülete. A mai épület két szakaszban, 1894-ben Adler Károly, és 1927-38-ban Bloch Alfréd ás Stimm Lajos tervei szerint épült, mindkétszer historizáló, neobarokk stílusban. Az épület magában rejtheti az e helyen a 14. század óta állott korábbi fogadók és szállók bizonyos részeit is.
külső leírásA tizenhárom tengelyes épület, öttengelyes, háromszakaszos attikával koronázott középrizalittal került kialakításra. Földszintjén a középső tengelyben kosáríves, ennek két oldalán félköríves záradékú nyílások metsződtek az erősen kváderezett falsíkba. A homlokzati szakaszonként összefüggő, karcolt kváderezésű, széleiken armírozott emeleti falszakaszokon barokkos jellegű ablakok nyílnak. Az oldalszakaszokon és a középrizalit második emeletének szélső szakaszain egyenes, a középrizalit első emeletének szélső tengelyeiben és a második emelet középső tengelyében timpanonos szemöldökpárkány található. Az első emeleti középső tengelyben csonka szegmensíves szemöldökpárkány található. Az első emelet középtengelyében konzolos erkély található kovácsoltvas korláttal; az erkélyajtó fölötti vakolt oromdíszben, a szemöldökpárkány csonka szegmensívei között Miskolc város színezett címere látható. Az épület első és második emeletén a második és tizenkettedik tengelyben egy-egy kovácsoltvas korlátú erkély került kialakításra.
Az épület részben szabadon álló jobb oldali és hátsó homlokzatán szalagkeretes nyílások találhatóak. Az udvari homlokzat szintén szalagkeretes, néhol szemöldökpárkánnyal gazdagított nyílásokkal van tagolva. A hátsó keresztszárny udvari homlokzatán gazdag stukkódísszel keretelt, két szint magas, kosáríves ablakcsoport található, mely előtt konzolos, baluszteres korlátú külső erkély, fölötte pedig vázákkal és címerdísszel koronázott attika található. Az ablak két oldalán pilasztereken puttók ülnek.
Az épületet cserépborítású nyeregtető fedi.
állapot leírásaAz épület homlokzata ázik, vakolatdíszei gyorsan pusztulnak. Az épület nagy része használaton kívül van, egy részében használtruha üzlet működik. A jobb oldalszárny földszinti része, a lépcsőház és a díszterem jó állapotú, benne filmszínház üzemel. Az épület udvara el van hanyagolva. Az épület, bár ázik és összességében rendezetlen benyomást kelt, viszonylag jó állapotban van, ám mindemellett folyamatos és gyors romlást mutat.
átfedő műemlékLakóépület (2017.11.06 20:06 fehér)
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.04.05 11:27 fehér - állapot: 1 - pont: 22
Sajnos, a szállót hiába hirdeti a város, talán a vételárat határozta meg túl magasan, mert egyelőre nincs vevő. A szándék most is az, hogy maradjon meg az eredeti funkciója szerint szálló, a CINEMA-központot most nem hallottam emlegetni.
Ezúttal "közelebb" mentem a részletekhez, ebből látszik, hogy milyen exkluzív épület volt hajdanán. Nagyon rossz látni, mint pusztul a belváros kellő közepén, az utcai homlokzat takarásában az épülettest.

2016.10.24 20:35 fehér - állapot: 1 - egyéb

Az Avas Szállodát (régebben Korona Szálló, Kossuth Szálló) sok évtizednyi zavaros története után "1987. december 14-én bezárták, majd a privatizáció éveiben számos bérlő váltogatta egymást. Az épület állaga egyre romlott, de 1998-ban a budapesti székhelyű, olasz érdekeltségű Multicasa Consulting Kft. tulajdona lett. A cég kötelezettséget vállalt arra, hogy 1999 végéig teljesen felújítja az épületet. Elkészültek az épület felújítási tervei, de a munkálatokhoz nem fogtak hozzá. Az önkormányzat 2005-ben perrel próbálta visszaszerezni tulajdonjogát, de a befektetői ígéretekre figyelemmel a keresetétől elállt. Mire a befektető a finanszírozást megoldotta és bizonyos építkezések megkezdődtek, az Örökségvédelmi Hivatal a munkálatokat leállította, ami miatt a finanszírozó bank a kölcsönszerződéseket felmondta. Emiatt a kivitelező levonult, majd a befektető fizetésképtelensége miatt 2014 októberében a Multicasa Consulting Kft-vel szemben felszámolási eljárás indult. Az felszámoló 2015 tavaszán az ingatlant megvételre hirdette, s Miskolc önkormányzata megnyerve a pályázatot visszavásárolta az épületet. Az ingatlan megújítása önkormányzati érdekek mentén folytatódik." (Wikipédia)

A város tavaly tavasszal 150 millióért visszavásárolta az időközben tönkrement épületet, hogy a további sorsáról gondoskodni tudjon. Első körben azt tervezték, hogy pályázati támogatással felújítják és hasznosítják az épületet; most pedig 2017. február 27-ei határidővel. A város mindenképpen szállodai célú befektetőre vár, bár többen felvetették, hogy az épület kiváló helyszíne lehetne a a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak. A fesztivál ugyanis már rég kinőtte a helyszínét. évről évre több az érdeklődő, és a szakemberek szerint mindenképpen növelni kellene a vetítőhelyek számát.

A Széchenyi utca - Miskolc sétálóutcája - felől nem is látszik az épület tragikus állapota. A bedeszkázott, lefedett ablak- és ajtónyílásokat ugyanis nagyon attraktív módon használja a Herman Ottó Múzeum az éppen aktuális programjainak, tárlatainak hirdetésére.
Az épület háta mögé kerülve csak a kerítésen át, és az épület nyílásain keresztül befotózva tudtam képeket készíteni, mert a kert teljesen le van zárva (olyannyira, hogy a zár és a lakat is elrozsdásodott).

Csak reménykedni lehet abban, hogy Miskolcnak ez a patinás és kiváló lehetőségekkel rendelkező épülete végre méltó kezekbe kerül.

2010.06.15 10:45 guess.who - állapot: 3 - koordináta: N 48° 6,176' E 20° 46,803' - pont: 6

Most már nincs felállványozva az épület, de körbe van kerítve, és a nyílászárók is eltűntek. Semmi mozgás nem volt a területen, és egy távolabbi fényképről az látszik, hogy a tetőzetet is csak elkezdték felújítani, azonban cserepek már nem kerültek rá... A logoló kollegák képei alapján tehát cirka két éve nemigen történt semmi az egésszel, az állapota inkább csak romlott.

2008.10.12 15:12 qtatom - állapot: 4 - koordináta: N 48° 6,180' E 20° 46,806' - pont: 5
Még mindig felállványozva, felújítását végzik.
A Kossuth mozi is itt található.

2008.06.18 19:19 zayd - állapot: 4 - koordináta: N 48° 6,179' E 20° 46,804' - pont: 5

Korona Szálló
Korona Szálló
Korona Szálló
Korona Szálló
Idő
Idő
Pozíció
Pozíció

Éppen felújítás alatt van az épület, utána biztos szép lesz.