Ózdi Olvasó Egylet Székháza (Liszt Ferenc Művelődési Ház)

azonosító11493
törzsszám11133
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaKözépület
eredeti főtípuskulturális és szórakoztató épület
eredeti típusművelődési központ
jelenlegi kategóriaKözépület
jelenlegi főtípuskulturális és szórakoztató épület
jelenlegi típusművelődési központ
megyeBorsod-Abaúj-Zemplén
helységÓzd
címGyár u. 4.
helyrajzi szám5266
település KSH kódja14492
földhivatalÓzd Körzeti Földhivatal
állapotVegyes
rövid leírásFőhomlokzatával É-ra, a gyár felé néző, a századfordulós Ózd központjában álló, kereszt alaprajzú, kétemeletes, csonkakontyolt nyeregtetővel fedett, összetett tömegű, szimmetrikus épület, magas, rusztikus kő lábazattal, a sarkokon ciklopszkő megerősítéssel, a földszinten félkörív lezárású ablakokkal. Főhomlokzatának tengelyében kovácsoltvas konzolos üvegelőtető. Helyenként eredeti belső díszítés és berendezés, eredeti színpadtechnika. Az 1884-ben alakult Olvasó Egylet második székháza, az első székház helyén épült (Marschalkó Béla), megépülésekor az ország hatodik legnagyobb színháza volt.
külső leírás1. Telepítés
Az Ózdi Olvasó Egylet Székházának épülete a századfordulós Ózd központját képező Gyár utca és az egyénien ívelt Tisztisor (ma Bajcsy-Zsilinszky utca) közötti területre, a Törzsgyár közvetlen szomszédságába települt. A város jelentős középületeit tartalmazó épületsor tagja. A bejárati homlokzata északra, a Gyár utcára néz, síkja az utcavonalra kitett, de egykor parkosított kocsifelhajtó volt az épület előtt. A hátsó épületrész mögötti ligetes részen kerthelyiség, illetve különféle szaletlik, tánc- és zenepavilon elhelyezésére is lehetőség nyílott.
A területre bevezető utak vonalvezetése ma is változatlan (kivéve az Ív úti átkötést), továbbra is a városszövet egyéni kialakítású része. Az Olvasó épületének kiemelt szerepe megmaradt, de az épületegyüttes közvetlen környezete megváltozott, reprezentatív jellegét elvesztette. Az épület előtt a - bejáratot bár nem kiemelő, de széles - gyalogjárda húzódik. A hátsó kert ligetes jellege megmaradt, de az ott lévő építményeket elbontották. Oldalkert nincs, de a nyugati szárny mentén elkerített rész található.
2. Tömegalakítás
Az Olvasó - az eredeti kialakításnak megfelelően - szimmetrikus elrendezésű, kétszintes és alápincézett, a középületek léptékének megfelelően markáns tömegű létesítmény. A kereszt alakú fő szárnyak mellé alacsonyabb "oldalhajók" kerültek. A tekintélyes méretű épületkubust tömegtagolások finomítják, egyúttal humanizálják annak léptékét. Az építményrészek lezárására szintén a mozgalmas tömegalakítás jellemző. Marschalkó - Kós Károly és a "Fiatalok" iskolájából kiindulva - a népi építészet megoldásait vette alapul, ezáltal az ott használatos motívumkincs, formavilág tükröződik - átértelmezett formában - épületén. Ilyen jellegzetes fordulatok a csonkolt, és a csonkaoromzatos tetőinek, valamint ereszkialakításainak használata is. A hossz-főszárny tömegkiemelését maga a bejárat adja, hosszúkás arányú középrizalitként. A keresztszárny kiemelése aszimmetrikus, csonkaoromzatos tömegkiugrás. A hátsó homlokzat finomságát a nagy méretű nézőtér és zsinórpadlás tömegének hátrahúzása adja. A lelépcsőztetett hátsó színpad tömegét még tovább oldja a szimmetrikus nyeregtetős kiemelés. Az építmény megjelenését gazdagítja a nézőteret bevilágító üvegtető-felépítmény, a padlásbevilágító tetőfelnyitások, valamint a szépen megformált előtető is. A ház architektonikus megjelenését az épület lábazatának magassága, robosztus ciklopkő anyaghasználata, és támpillérszerű megformálása hordozza magában.
Az épület tömege az eredeti tervekhez képest nem változott.

6. Homlokzati kialakítás:
Az Olvasó homlokzatának kialakításáról általánosan megjegyzendő: jelentősebb - a szerkezetet is érintő - átalakítások nem történtek az eredeti állapothoz képest. Az épület megjelenésére a sík, tagozatok nélküli formálás jellemző. A homlokzatok tagolását inkább a tömegek játéka, illetve a markáns lábazati kialakítás adja. Az eredeti homlokzatnál még jelen volt azonban a sajátos díszítési igény: a bejárati rizaliton festett felirat és címer, stílusban tartott virágtartók, hófogók, kihangsúlyozott csatorna tölcsérek, faragott szarufavégek, díszes zászlótartók (2 db) és a bejárati előtető. Ezek közül a díszítőfestés, a virágtartók teljesen, a csatornadíszek részben eltűntek a felújítások során. (A virágtartók hasonmásai a szintén Marschalkó által tervezett Velence telep házainál még megmaradtak.) A kiemelt tömeget a belső funkciók váltását követő vakolatsávok osztották, amelyek a felújítások során szintén eltűntek.
A földszinti nyílások ívesek, az emeletiek egyenes záródásúak. A főhomlokzat nyílásosztása szimmetrikus kialakítású (C-B-A-B-C ritmussal, 2-3-2(1)-3-2 tengellyel). Az oldalhomlokzatok nyílásai rendszertelenebbek: egyenletes és párba rendezett nyílások váltják egymást, a lépcsőház szinteltolása pedig függőleges irányban bontja meg az egyenletes kiosztást. A pinceablakok fölé látszó idomacél áthidalót raktak.
Az épület jelenleg sárgás-drapp színű vakolat, a kő lábazatra vörösesbarna színt hordtak fel. Az ablakok tokjai feketék, a szárnyuk fehér színű, a főbejárat barna, az oldalbejáratok fekete színt kaptak, az ereszeket és a tetőfelnyitásokat pedig zöldre festették (az eredeti színezésről nincs adat)
állapot leírásaAz épület állagáról általánosan elmondható: jó állapotú. Az átalakított, felújított részletek leírását a II.3.a. pont tartalmazza bővebben (kiemelendő: az épület díszítése, a nézőtere és a gépészete átalakításokon esett át).
Viszont az épület bezárásakor a fűtetlen helyiségekben szétfagyott az épület - egyébként ép - radiátoros fűtési rendszere is. A meghibásodás kárt tett a burkolatokban és a pincefalban. A pince állaga jelenleg a legrosszabb. A fedélszéknél jelentősebb meghibásodás nincs.
Pillanatnyilag szünetel az épületben a víz- és áramellátás, valamint a fűtés.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2014.07.20 13:43 Lacipap - állapot: 5 - pont: 9


Az idő.
Az idő.

Egy igazán rendben tartott épület! Sajnos a környezetében lévő épületek már nem ilyen szívderítőek. ( Szemben vele. )

2011.12.14 10:05 guess.who - állapot: 5 - koordináta: N 48° 13,061' E 20° 17,724' - pont: 11
Különösebb hibát nem lehet felfedezni az épületen, állapota kitűnő, jelenleg is erősen használatban van.

2008.08.09 15:21 Lacipap - állapot: 5 - koordináta: N 48° 13,069' E 20° 17,719' - pont: 5
koo-k.
koo-k.
Az idő.
Az idő.

Az épület renden van tartva.Környezete rendezett.