Megyei Bíróság

azonosító11435
törzsszám11188
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaKözépület
eredeti főtípusközigazgatási épület
eredeti típusbíróság
jelenlegi kategóriaKözépület
jelenlegi főtípusközigazgatási épület
jelenlegi típusbíróság
megyeBékés
helységGyula
címBéke sugárút 38.
helyrajzi szám55
település KSH kódja5032
földhivatalGyula Körzeti Földhivatal
állapotKifogástalan
rövid leírásA gyulai Megyei Bíróság épülete Wagner Gyula tervei alapján 1899-ben készült el. A szabálytalan ötszög alakú telken, két- illetve háromszintes, szabadon álló, eklektikus stílusú épület F alaprajzú együttest alkot. A lépcsőház teknőboltozatát Veress Gusztáv békéscsabai festőművész által készített festmény és stukkódísz borítja.
külső leírásAz épület külső leírása
Három utca által határolt, szabálytalan ötszög alaprajzú telken, szabadon álló, két- illetve háromszintes, tagolt tömegű, eklektikus stílusú, cseréptetős épület áll, mely a lemenő épületrészekkel 'F' alaprajzú együttest alkot.
A főépület eredetileg három belső udvart zárt körbe, a főutcai és a kerti homlokzatai közép - és sarokrizalitokkal tagoltak: a főhomlokzat 35 tengelyes (3+3+5+3+7+3+5+3+3), a kerti 13 tengelyes (1+11+1). A K-i sarokrizalit oldalhomlokzata 5 tengelyes. A rizalitok váltakozva ugranak előre, illetve emelkednek a homlokzat fölé. Azonos magasságú, ablakokkal áttört lábazat, fent öv- és teljes koronázó, részben konzoltagos főpárkányzat fut körbe a homlokzaton. A rizalitokat változó kiosztású, pillértagos balluszter zárja le, a pillértagokat gömb és palmettás akrotérionok díszítik.
A héttengelyes középrizalit két szélső, kilépő tengelyének élei armírozottak, melyeket felül kupola koronáz. Három ablaksoruk eltérő nagyságban, egy és három osztatú kiképzésben áll. Az alsó szinten armírozott kereteléssel, a középső szinten díszített mellvédmezőre állítva, szalagkerettel, középre húzott timpanonnal képzett szemöldökpárkányzat látható, míg a felső szint hármas ívben záródik, és zárókövekkel osztott.
Öt középső tengelyének ablakzónája Colosseum-motívumos, korinthoszi fejezetű pilaszterekkel tagolt, az ablakok félköríves - záróköves archivoltja vállpárkányról indított, szemöldökmezejét ornamentális és szoborfejes stukkók díszítik, kis könyöklőpárkányos mellvédmezőiben ívesen metszett faltükrökkel.
A középtengely földszintjén álló kapu szintén Colosseum-motívumos, ívmezőjében rozetta díszekkel, a fal mentén toszkán fejezetű pilaszterekkel keretezett, felette az övpárkány szintjén balluszteres, pillértagos erkéllyel, amelynek súlyát az előrelépő két-két, ugyancsak toszkán oszlop tartja a pilaszterek tengelyének megfelelő kiosztásban. Az erkélyről a díszterembe az ablakzóna alatt ajtó nyílik.
A két öttengelyes rizalit nagyjából azonos architektúrájú, ugyancsak Colosseum-motívumos, de ion fejezetes pilaszterekkel képzett, ablakainak mellvédmezői és szemöldökmezői stukkó díszesek. Az északi rizalit középtengelyében félköríves záródású, záróköves kapu van.
A sarokrizalitok szintén azonos kiképzésűek: toszkán fejezetű pilaszterekkel, a fő nézeti oldalon, a sarkok mentén páros pilaszterekkel. Ablaknyílásai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, stukkódíszes mellvédmezővel, konzoltagos szemöldökpárkánnyal.
Az összekötő, háromtengelyes zónák ablak keretezései megegyeznek a sarokrizalitok ablakaival, de elmaradnak a pilaszterek. Az alsó szinten minden zónában konzoltagos, könyöklőpárkányos ablaknyílások törik át a kváderesen képzett homlokzat síkját.
A kerti homlokzat középtengelyében egyenes záródású ajtó nyílik lépcsős feljárattal.
A hátsó udvari homlokzat ugyancsak rizalitokkal megmozgatott, minden szinten egyenes záródású, szabályos kiosztásban álló, szalagkeretes ablakokkal tagolt. Az alsó szinten valamennyi ablak mellvédmezőre állított, míg a felső szinten a rizalitokon csak könyöklőpárkányokkal képzettek. D-ről a hetedik tengelye előtt lépcsős feljáró húzódik, kovácsoltvas mellvéddel, szélfogóval.
A háromszintes lemenő szárnyak egyszerűen képzettek, szabályos kiosztásban álló, konzoltagos, könyöklőpárkányos ablakokkal megnyitottak. Az északi homlokzat középső szakasza visszaléptetett. A hátsó udvaron a börtönudvart magas kőfal választja el a bíróság udvarától.
Az udvarban újonnan épített garázs és tároló épületek állnak.
A főépületet a sarokrizalitok között, téglapilléres, kovácsoltvas kerítés határolja.
állapot leírásaAz épület külső és belső felújítása 2002. februárjában fejeződött be, így a bíróság épülete jelenleg kifogástalan állapotban van.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2018.02.07 16:40 Emese62 - állapot: 5 - pont: 23
Pár éve teljesen felújították, remek állapotban van szép a parkja, és ami nekem nagyon tetszik, a kovácsoltvas kerítés, zászlótartó villámháritó, és kéményseprű korlát mind eredeti!

2010.09.28 17:40 SysWAP - állapot: 5 - pont: 5

Panoráma
Panoráma


Továbbra is szép állapotban látható épület.

2009.04.25 11:06 SysWAP - állapot: 5 - pont: 2
Változás nem történt.

2009.02.01 11:28 SysWAP - állapot: 5 - koordináta: N 46° 39,012' E 21° 16,358' - pont: 5
Változás nem történt.

2008.10.22 08:21 SysWAP - állapot: 5 - koordináta: N 46° 39,013' E 21° 16,359' - pont: 5
Változás nem történt.

2008.07.17 17:03 Attibati - állapot: 5 - koordináta: N 46° 39,019' E 21° 16,357' - pont: 5Aóz épület állapota kifogástalan.