Víztorony

azonosító11403
védettségRegisztrált műemléki érték
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaEgyéb építmény
eredeti főtípusközmű- és távközlési műtárgy
eredeti típusvízművek
eredeti altípusvíztorony
megyeSomogy
helységSiófok
címSzabadság tér 6286 hrsz.
helyrajzi szám6286
település KSH kódja17631
földhivatalSiófok Körzeti Földhivatal
átfedő műemlékVíztorony (2009.06.09 20:45 A jelentések törlését kérem!)
 szerkesztés

Állapotjelentések

2013.11.29 07:38 Patikus - állapot: 5 - pont: 5Nívós elismerést kapott a felújított Fő tér !
Különdíjat nyert Siófok a XV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton. A jelentős elismerést a város Fő terének ítélte oda a Magyar Urbanisztikai Társaság. A díjat november 26-án délután Budapesten vette át dr. Balázs Árpád polgármester.

A sikerben nagy szerepe van a megújult, átépített Víztoronynak is, hiszen az uralja az egész városközpontot.

A magyar pályázat történetében először Siófoknak sikerült elérnie, hogy az önkormányzat segítségével egy olyan komplex pályázati anyag állt össze, amelyet a megrendelő, a tervezők és a kivitelezők közösen nyújtottak be – hangzott el a FIABCI Nemzetközi Ingatlanszövetség Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlan Szövetség közös szervezésében megvalósult nívódíj pályázatának díjátadóján, ahol példaértékűnek nevezték a Fő teret bemutató anyagot. Hasonlóképpen vélekedett magáról a pályaműről, azaz a megújult Fő térről a Magyar Urbanisztikai Társaság, amely különdíjjal jutalmazta a 2012 nyarára elkészült belvárost. –
Azóta jelentős rendezvény központ is lett a Fő Tér, ma a városnap ünneplésével itt nyílik meg az Adventi Vásár.

2012.06.23 10:40 Patikus - állapot: 5 - pont: 3A torony forgó része
A torony forgó része
Sió Plaza
Sió Plaza


A torony csúcsa
A torony csúcsa
Szökőkút
Szökőkút
A víztorony felújítása és átalakítása mult és őszén befejeződött, de akkor még nem nyitották meg a látogatók előtt, mert nem volt még üzemeltetője.
Junius 21-től négynapos rendezvénnyel ünnepli Siófok az idén 100 éves, felújított Víztornyot.
A programsorozat a Sió Pláza átadásával vette kezdetét, majd pénteken nyílt meg a nagyközönség előtt a megjelenésében és funkciójában is megváltozott víztorony. Teraszáról a környék legszebb panorámája tárul a nézelődő elé, a látványt egy kávé mellett élvezheti az, aki felliftezik a glóbuszba, és a legfelső szinten kialakított forgó kiállítótérből akár egyhelyben ülve is körbenézhet a magasból. A ma elérhető legfejlettebb technika segítségével a világ különböző pontjai könnyedén elérhetők az itt kialakított interaktív üzenőhelyekről.
A toronyban kávézó és csúcstechnológia várja az érdeklődőket: hazánkban itt mutatkozik be először a nagyközönség előtt a Surface 2, a Samsung és a Microsoft közös fejlesztése, amelyek tulajdonképpen érintőképernyős asztalok. Ezeken a Balatont és térségét új megközelítésben bemutató galériák, filmek kaptak helyet. A forgó padlózatos teremben, videófalon különböző bemutatók futnak körbe, ezek tartalma az aktuális földrajzi iránynak megfelelő. Itt nyílik meg hazánk első Szentkirályi Oxigénbárja is amely elsősorban a cég oxigénnel dúsított ásványvizének népszerűsítésére jött létre.
A Víztoronyban üzemelő, 66,5 m2 alapterületű oxigénbár egy időben 25-30 vendég kiszolgálására alkalmas. Egyedisége pedig abban rejlik, hogy a Balatonon és környékén először nyílik alkalma a helybélieknek és turistáknak arra, hogy az egészségre jótékonyan ható oxigént szippantsanak. Mindezt egy percenként 5 literes teljesítményű oxigén koncentrátor berendezés segítségével tehetik, amely a levegőből állít elő 90-95%-os oxigént.
A toronyba, amelynek tetejére két panorámalift szállítja az utasokat, a belépőjegy ára 800 forint. Siófokon azonban nem csupán a Víztornyot újították fel, a városközpontot is rehabilitálták: a tér is megújulva várja a járókelőket.

2011.12.10 11:51 Patikus - állapot: 5 - pont: 2


November 25.-én felavatták a felújított és átalakított Víztornyot a Siófoki Városnapon a szintén elkészült új könyvtárépülettel.
Két napon át üzemeltették a lifteket, de a kilátórészben kialakított kávézó csak tavasztól működik. Hosszú sorok vártak a liftekre, de a nem éppen kedvező idő miatt nem mentem fel,a kilátásról majd később készítek képeket.
A Víztorony és az egész főtér, a Széchenyi szoborral, szökőkúttal nagyon szép lett.
A téren most karácsonyi vásár van, este szépen kivilágítva van a torony, a tér a környező épületek és utcák is.
A beígért új Pláza megnyitása nem lett meg, talán tavasszal, de lehet, hogy csak a szezonra.

2011.08.22 12:08 Patikus - állapot: 5 - pont: 2A víztorony felújítása és átalakítása befejeződött. Megnyitására még nem került sor, körülötte építik még a teret, a földszinten rendezik be az idegenforgalmi irodát. A toronyba két felvonót építettek, ahol egy kilátó részt, és egy kávézót alakítottak ki. Ennek az üzemeltetésére még nem találtak vállalkozót!
Nagyon szép lett, mellette egy Varga Imre által készített Széchenyi Zsigmond szobor kompozíciót állítottak fel, szökőkutas medencében.
Az egész Fő tér átépítésre került, forgalom eltereléssel, alatta nagy parkoló garázzsal. A Pláza építése kívülről majdnem teljesen kész, az év végére akarják megnyitni. Az épület külső képe biztosan sok vitára ad majd alkalmat!

2011.05.02 10:57 Patikus - állapot: 4 - pont: 3

Most nemrégen álltak neki az átépítés folytatásának, július elejére ígérték a befejezését, de az eddigi munkák alapján nem valószínű határidő betartása.
A tér is nagyon csupasz még, sok munka van hátra.

2010.10.21 13:38 Patikus - állapot: 3 - pont: 3
A víztorony átépítésének ez év nyarára ígért befejezése elmaradt. Tavasz óta szinte minden munka szünetel a toronynál. Rémhírek is szárnyra keltek, hogy a torony megdőlt, süllyed, áttervezik, stb. A tény, hogy a pláza építése újra indult, mellette az egész utca, tér, ami a volt Sió áruház előtt volt mélygarázs építése miatt óriási gödörré alakult, elképzelhető, hogy amíg annak az építése be nem fejeződik, nem merik folytatni a torony átépítését.
A mélygarázs építését az utcaszintig 2011 február végére ígérik, az utca és a tér helyreállítását a nyári szezon kezdetére, talán addigra a torony is elkészülhet.
A pláza építésének befejezési határideje a jövő év vége pillanatnyilag.
Siófok központja egész nyáron borzalmasan nézett ki, azóta pedig még rosszabb,
közműveket cserélnek, utcák vannak lezárva, átmenő forgalom kerülőkkel lehet csak.

2010.03.30 09:31 Patikus - állapot: 4 - pont: 2

Ilyen lesz junius 25-re.
Ilyen lesz junius 25-re.Megkezdődött az évek óta húzódó átépítés a víztoronynál. A határidő 2010 junius 25. Jelenleg Siófok belvárosában három nagy beruházás kezdődött el, kettő várhatóan be is fejeződik a szezon kezdetére, de a pláza építése még mindíg áll. Csak az óriási gödör csúfoskodik a helyén.

2010.01.03 11:00 Patikus - állapot: 4 - pont: 4

A víztorony tervezett átépítése bizonytalan időre elmaradt. Ez valószínűleg független a szintén szünetelő Pláza építkezéstől. A körülötte kialakult vitákról érdekes írások olvashatók :

http://www.viztorony.hu/h/somogy/siofok/01.html2009.02.27 11:20 Patikus - állapot: 5 - pont: 1

Még nem kezdődött meg az átépítése a víztoronynak, lehet csúszása is.

2009.01.09 15:15 Patikus - állapot: 4 - pont: 5
A tervezett átalakítás!
A tervezett átalakítás!


A víztorony még a régi formájában, de nem sokáig, átépítésre kerül még ebben az évben az egész központ, így a víztorony is. Lifttel ellátott kilátó lesz, a glóbuszban nagy ablakokkal, ahogyan régen is volt.

2008.09.22 10:33 Patikus - állapot: 4 - koordináta: N 46° 54,351' E 18° 3,146' - pont: 5

A víztorony állapotában nincsen változás, reméljük nem is lesz, de veszély fenyegeti, mert a tér túloldalán elkezdték lebontani a Sió Áruházat, és környékét, helyére Pláza épül. Ez még nem lenne veszély, de alá mélygarázst építenek, ami még a tér alá is benyúlik. Kibirja a víztorony alapozása a tőle nem messze épülő mélygarázs építését ?

2008.06.19 21:09 Patikus - állapot: 4 - pont: 0

Elnézést, az állapot osztályozásába véletlenül került 2-es, a véleményem 4-es !

2008.06.19 15:39 Patikus - állapot: 4 - koordináta: N 46° 54,355' E 18° 3,136' - pont: 5

Az 1912-ben átadott víztorony, amelyet Guth Árpád és Gergely Jenő tervezett Siófok város jelképévé vált. Korához képest nagyon jó állapotban van. Helyenként a festése kopott meg és a vakolat is néhol javításra szorul. Közelmultban tervezték átalakítani vendéglátós kilátó toronnyá, de nem valósult meg. Földszintjén találjuk a Tourinform Irodát.