Szent Anna kápolna és Wenckheim kripta

titulusSzent Anna
azonosító11173
törzsszám11018
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípuskápolna
megyeBékés
helységSzabadkígyós
cím
helyrajzi szám035
település KSH kódja31325
földhivatalBékéscsaba Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásEgyhajós,téglalap alaprajzú kápolna, homlokzati toronnyal, klasszicista, Czigler Antal, 1844. Berendezés: Klasszicista főoltár Szt. Anna képpel, szószék, gr. Wenckheim Antal epitáfiuma, felesége és leánya epitáfiumai. Boltozatfestés a hajóban és a szentélyben: Jeges Ernő, 1944. A kripta görögkereszt alaprajzú, dór portikusszal, klasszicista, Czigler Antal, 1844, bővítése Ybl Miklós. Belsőben Gr. Wenckheim József Antal ólomkoporsója, valamint több családtag koporsója, fölötte relieffel, a család francia nevelőnőjének koporsója vasveretes akanthuszlevél dísszel.
külső leírásTéglalap alaprajzú kápolna, egyszintes homlokzati toronnyal.A bejárat előtt széles lépcsősor. A főhomlokzat közepén enyhe rizaliton nyílik az egyenes záródású főbejárat, mellette két pilaszter tagozott párkányt tart, efölött félköríves karzatablak van. A rizalitot timpanon koronázza, , az épület négy sarkán lévő kis kiugrású, vízszintes sávozású rizalitokat az oldalfalak felől szintén egy-egy kisebb timpanon zárja le. A rizalitokon egyenes záródású, az oldalhomlokzatokon a sarokrizalitok között egy-egy félköríves ablak, hasonló ablak nyílik az egyenes záródású szentélyfalon is. A hajót nyeregtető fedi. A torony négy oldalán négy egyenes záródású harangablak, könyöklőjük alatt bábos-korlátos mellvéddísszel, az ablakok fölött tagolt párkány húzódik körbe. A torony felső részét órák díszítik, a zárópárkány fölött félgömb alakú, kereszttel ellátott, bádogfedésű sisak zárja.
A görögkereszt alaprajzú kripta főhomlokzatán fehér mészkő klasszicizáló dór oszlopos, párkánnyal és timpanonnal zárt portikusz középtengelyén nyílik a bejárat.
állapot leírásaA park bejárati kovácsoltvas kapuját, kő amforás oszlopaival együtt restaurálták. Környezetrendezés folyik, a leszármazottak és a helyi lakosok az emléket ápolják.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2018.05.14 16:20 Emese62 - állapot: 4 - pont: 3

Kripta
Kripta
Patinás torony!
Patinás torony!

A kápolna oldala vizesedik, az út felöli déli oldalon a fal két helyen hosszában meg van repedve! A bádogozási hibák miatt ázi is. A kripta jó állapotban van.

2017.11.02 12:10 Kimberli1 + Imi30 - állapot: 3 - pont: 5
Nagyobb vakolathiányos részek, repedések vannak az épületen.

2016.06.28 19:24 klo - állapot: 4 - pont: 19


Viszonylag jó állapot, de a pusztulás nyomai mind a kápolnán, mind a kriptán jól láthatók. Vakolathibák, kőpusztulás - mintha kicsit süllyedne is a domb kripta felőli része.

2010.07.04 14:18 ngabi - állapot: 5 - pont: 3

A kápolna és a kripta környéke rendben tartva.

2009.11.14 11:23 QnJ - állapot: 4 - pont: 1

"A mesterséges dombon álló kápolnát Wenckheim József Antal építtette 1844-ben. Terveit ifj. Czigler Antal készítette. A templom klasszicista stílusú, egyhajós, homlokzati toronnyal, egyenes záródású szentéllyel épült.

A kápolnát gr. Wenckheim József építtette felesége, a Wenckheim Krisztina grófnőt világra hozó és a szülés miatt legyengült és sajnos ennek következtében 24!! évesen eltávozott Scherz Krisztina részére.

A kápolna lábánál található kripta 1850 körül épült Ybl Miklós tervei alapján szintén klasszicista stílusban. Téglány alaprajzú, alápincézett épület, az oldal homlokzatokon kápolnaszerű oldalszárnyakkal. A főhomlokzat dór oszlopos eloterét a család címerével díszített timpanon koronázza. A timpanon csúcsán kereszt található. Az egész portikusz műkőből készült. Belső tere görög kereszt alaprajzú, szürke márványoszlopokkal megosztott. A központi négyzet a tetőn keresztül kapja a megvilágítást. A kriptában a család öt tagja és egy nevelő nyugszik."

forrás: http://www.wenckheim.hu/szent_anna_k.htm2009.10.18 10:26 carmin - állapot: 4 - pont: 1
A kisebb hibák miatt erős 4-es az állapotuk.

2009.10.18 10:25 piroska - állapot: 4 - pont: 1


"A kápolna a kastélyparktól nem messze fekvő dombon áll; ifj. Czigler Antal építész tervei szerint, klasszicista stílusban épült. A bejárati ajtó napkeletre, a szentély nyugatra tájolt. A kupolával fedett templomhajót délről és északról egy-egy félköríves ablak világítja meg, Jézus Szentséges Szívét és a Szűzanya Hétfájdalmú Szívét ábrázolják. A kupola négy szegletén a négy evangélista festett képe. A mennyezet seccóját 1997-ben újíttatta fel az egyházközség. A templom oltárképe a védőszentet, Szent Annát ábrázolja a kis Máriával, a múlt század elejére jellemző környezetben és öltözetben."


A kripta és a kápolna állapota nem rossz, de a hibákat fényképpel jeleztem.
A Wenckheim kriptából ma vitték át a hamvakat a temetőbe.

2009.08.24 10:19 Pilis50 - állapot: 5 - pont: 4
Rendezett állapotban van.

2008.10.14 16:29 SysWAP - állapot: 5 - koordináta: N 46° 36,384' E 21° 5,912' - pont: 5

Wenckheim kripta
Wenckheim kripta
Time
Time
k2o
k2o

Én ezeket a koordinátákat mértem. Az állapot részemről is 5.

2008.07.15 12:57 yazoo - állapot: 5 - koordináta: N 46° 36,380' E 21° 5,881' - pont: 5

A kripta szigetelése-szép munka!
A kripta szigetelése-szép munka!
Kunhalmon lévő kápolna kriptával.
Kunhalmon lévő kápolna kriptával.
Feljárat
Feljárat
gps-el
gps-el
Emlékmű Ferenc József tiszteletére.
Emlékmű Ferenc József tiszteletére.
Kápolna-torony
Kápolna-torony
nedvesség a falakon.
nedvesség a falakon.
felújított kriptatető.
felújított kriptatető.
gondozott park.
gondozott park.
Kripta gps-el
Kripta gps-el
Wenckheim -kripta
Wenckheim -kripta

A kápolna és a körülötte lévö park és kert szépen ápolva.A templom fala helyenként kissé felázva-a talajból kúszik fel a nedvesség.
A kriptát kb.1 hónapja nagyon szépen megcsinálták,megvédték a beázástól,szépen szigetelték a tetőt.
NAGY FÁJDALOM,HOGY A TEMPLOM BELSEJÉT RESTAURÁLTÁK,A HATALMAS-KB.4MÉTER ÁTMÉRŐJŰ-EREDETI CSILLÁRT LEVETTÉK ÉS MÉG AZÓTA NEM TETTÉK VISSZA A HELYÉRE!!EZ KB. 5-7 ÉVE TÖRTÉNT!
MEREM REMÉLNI,HOGY A CSILLÁR MEG VAN ÉS NEM TULAJDONÍTOTTÁK EL A MUNKÁSOK!!!