Tisza Szálló

azonosító-962
védettségHelyi védelem
eredeti kategóriaKözépület
megyeJász-Nagykun-Szolnok
helységSzolnok
címTisza park
helyrajzi szám822
rendelet26/1997
 szerkesztés

Állapotjelentések

2016.02.22 13:22 Lacipap - állapot: 5 - koordináta: N 47° 10,330' E 20° 11,825' - pont: 18


Az idő és koo-k.
Az idő és koo-k.

Szép állapotú épület. Sajnos a belső tereit nem volt módomban megtekinteni.

2010.05.28 10:41 Bamby - állapot: 5 - pont: 2


A helyes időpont 9:49.
Az épület állapota rendben, néhol vakolathullás, vizesedés látszik. A környezete rendezett.

"2010. március 25. 20:02 Szoljon.hu
Eladás | Ez év utolsó negyedévétől új - értesüléseink szerint kínai- tulajdonosok irányítják a szolnoki Tisza Szállót. Mint arról Lipóczki János, a létesítményt üzemeltető Hotel Tisza Kft. ügyvezető igazgatója hírpotálunk érdeklődésére beszámolt, noha a Tisza Szálló belső technológiája számos fejlesztésen ment keresztül, ám látványos, vendégcsalogató beruházások — saját forrás hiányában — az elmúlt években nem valósultak meg a falai között. Így a szállót működtető gazdasági társaság tavaly úgy határozott, értékesítésre kínálja a létesítményt.

A napokban megjelent külföldi tőke a helyi műemléknek számító Tisza Szálló további működtetését, illetve fejlesztését tűzte ki célul, a jelenlegi szolgáltatások — fürdő, étterem, hotel —, valamint a teljes dolgozói állomány megtartásával.

A ’30-as évektől kezdve a szolnoki képeslapok egyik közkedvelt központi eleme volt a Tisza Szálló. A szőke folyó partján parkosított környezetben álló, festői szépségű neobarokk épület Hegedűs Ármin tervei alapján 1928-ban épült. Gyógyvizét nem más, mint a kor legjelentősebb termálvíz-lelőhelyeinek felkutatója, Pávai Vajna Ferenc tárta fel. Az 55,6 Celsius fokos alkáli hidrogén-karbonátos és jódos hévíz megtalálása ösztönözte az akkori városvezetést, hogy egy gyógyfürdővel ellátott szállodát „húzzanak” a földben rejlő kincs fölé. A nyolcvanadik évét tavaly előtt ünneplő kultikus létesítmény a történelem sötétebb és derűsebb napjait is megélte már. A második világháború végén szovjet hadikórházként is működött, s bár a vörös hadsereg tartógerendáig lerabolta az épületet, de — a szándékkal ellentétben — legalább nem robbantotta fel. A szocreál korszakban élte másodvirágzását — belső termei, bárja, Tiszára néző kerthelysége, fagyizója és sörözője, csakúgy, mint szaunás gyógyfürdője nap mint nap teltházas volt. Mára emlékeiből él a Tisza Szálló, de talán hamarosan, az új tulajdonos tervei szerint újra a város közkedvelt szolgáltatóhelye lesz a felújításra váró műemlék épület. "
Forrás: szoljon.hu

2010.01.19 15:41 lacala - állapot: 4 - koordináta: N 47° 10,322' E 20° 11,825' - pont: 6A vakolat repedezett,hiányos,jó állapot.