Csepel Művek épületegyüttesében 14 épület

azonosító-8481
védettségHelyi védelem
eredeti kategóriaEgyüttes
megyeBudapest
helységBudapest 21
cím
rendelet54/1993
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

A múlt köde?

Állapotjelentések

2014.05.09 10:21 piroska - állapot: 4 - egyéb

kovácsoló, karbantartó
kovácsoló, karbantartó
kov. karbantart.
kov. karbantart.
 ez bizonytalan
ez bizonytalan


Egyedi gépgyár u. itt van
Egyedi gépgyár u. itt van


   kapcsolóház
kapcsolóház
Folytatás.
-Kovácsoló karbantartó épülete
-Egyedi gépgyár üzeme (a térkép adott pontján nem üzem volt, amit fényképeztem a szomszéd, az sem látszik üzemnek) Az Egyedi gépgyár utcában fényképeztem egy üzemépületet, ha az az számít valamit.
-Kapcsolóház : a térképen azonosítható. Mellette lenne a kazánház, ott most egy irodaépület áll.

2014.05.09 10:20 piroska - állapot: 4 - pont: 2

        "iroda"
"iroda"


Az értékelés átlagos. Az épületek nagyon eltérő állapotban vannak. Egészében még áll a gyártelep, még működnek benne üzemek. Olyan is van, amire 5-t lehetne adni, mert szépen felújították, egy hiba, hogy az nem szerepel a 14 közt.
Sétám során nem minden objektumot tudtam azonosítani, három meg teljesen kimaradt.
Lehet tovább kutatni.

- Csőgyári kikészítő - jól azonosítható a térképen, állapota :3
- Durva hengermű - az adott helyen aránylag modern épület áll, nem biztos az azonosítás.
- Központi iroda -jól azonosítható, állapota jó, jelenleg is használt épület.
- Központi anyagraktár - azonosítható, állapota aránylag jó, használatban van jelenleg is.

2013.11.23 11:01 piroska - állapot: 4 - egyéb

A két térkép. Jól olvasható.

2013.11.23 11:00 piroska - állapot: 4 - pont: 7

 bunker
bunker


Kaptam egy térképet, bejelölve a védettek. (Sajnos csak utólag)
Mellékelem.

A "gyárban" járva azt tapasztaltam, hogy aránylag jó állapotban vannak az épületek, rengeteg tulajdonos kezében.
Egy kémény szándékozik ledőlni.

2011.12.20 10:48 prozak01 - állapot: 4 - pont: 8

Hogy melyik a konkrét 14 épület, az magában a rendeletben sem szerepel, az ott említett helyrajzi szám sem segít túl sokat. Így leginkább azokról az épületekről készítettem fotót, amelyek megítélésem szerint stílusuk alapján a gyár alapításakor épülhettek. Az egész komplexum igen különleges hangulatú, szinte város a városban. Én 2-esnél mindenképpen jobbra értékelném, mert van jó néhány szépen felújított régi üzemcsarnok, az épületek többségét használják, főleg kereskedelmi illetve elvétve ipari célokra. Van közöttük persze piszkos homlokzatú, meg javításra szoruló, van olyan is ami pusztulófélben van -a gyáróriás egyedi atmoszférája ennek is köszönhető. Ezért is adom a jóindulatú 4-es osztályzatot.

2009.07.27 16:55 3D - állapot: 2 - koordináta: N 47° 25,838' E 19° 3,936' - pont: 3Előzetesen sajnos nem sikerült megtalálnunk, melyik a 14 védett épület, de mint olvastuk 1914-ben a beépített terület már 100 000 négyzetméter volt. A helyszínen járva végleg megbizonyosodtunk róla, hogy ezt csak helyismerettel bíró valaki tudhatja, magunkfajta nézelődőknek ez reménytelen vállalkozás. Aztán a GCCSM-ben olvastuk, utcanevek is csak 2005-től vannak. Így aztán a koordináták a bejáratra mutatnak, az épületekről csak fotókat készítettünk, de reméljük egyszer majd valaki igazi állapotjelentést is tud készíteni a védett épületekről.
Az épületek sajnos eredeti funkciójukban már nem nagyon működnek, a gyártás és üzem területeit lassan a kereskedelmi, szolgáltató tevékenység veszi át, bár úgy láttuk folyik még helyenként gyártás is.
Az épületek állapota sok helyen kritikus, nagy csarnokok, üzemek talán már menthetetlenek. Vannak azonban jó, karbantartott épületek is, melyekben munka folyik, vagy irodaként, kereskedésként működnek. Jellemző az is, hogy az épület egy része kicsit kipofozva várja a vevőket, de az egész ház akadálytalanul romlik.
Az egész épületegyüttes pusztuló képet mutat. Úgy látszik méretei messze meghaladják mai képességeinket, egy ekkora komplexumot sem szellemi, sem fizikai értelemben nem tudtunk megtölteni értelmes tartalommal, így az egész már el is pusztult, még ha részeiben maradt is még valami, például pár épület.