Fürdő

azonosító-16834
védettségHelyi védelem
eredeti kategóriaSzakrális épület
megyeBorsod-Abaúj-Zemplén
helységMiskolc
címBelváros, Erzsébet tér
helyrajzi szám2414.
rendelet22/2004
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.09.24 15:18 fehér - állapot: 4 - pont: 22


Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé

Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé
Az Erzsébet tér felé

Átjáró az Erzsébet térről a Bartók Béla tér felé
Átjáró az Erzsébet térről a Bartók Béla tér felé
Átjáró
Átjáró
Átjáró
Átjáró

Az épületszárny hátsó, Bartók tér felé eső oldalára egy 100 fős befogadó képességű szállodát terveztek, ez azonban a látottak lapján - egyelőre vagy végleg - elmarad. Örvendetes, hogy a méltatlan romlást megszüntették, az egész falat és a tetőzetet helyreállították.
Összehasonlító képem szűk másfél évvel ezelőtt készült.

Az viszont elkeserítő, hogy az Erzsébet térre eső főhomlokzati részen a vakolat máris hullik, pereg, trehány kivitelezői munkára, rossz anyaghasználatra mutat.

2016.09.30 14:59 fehér - állapot: 5 - egyéb
A külső képek készítése után ma megkérdeztem a tulajdonost, Mohácsi Gábor urat, hogy a funkcióváltást követően a belső terekben maradt-e valami a régi Erzsébet-fürdőből. A válasz az volt, hogy az 1. emeleten a közlekedő folyosókon elhelyezték a kívülről származó stukkókat. Megnézhettem, és engedélyt kaptam a fotózáshoz is.
Kellemes meglepetés volt számomra a kupola funkcióba helyezése, úgy tűnik, kisebb csoportok számára nyújt ideális tanácskozási lehetőséget.
Az üvegen keresztül le lehet látni az Erzsébet térre és a szemközti MAB-székházra.

Nagyon rokonszenvesek, elegánsak az épület belső terei: a fehér falak, az opál- és átlátszó üvegek, a mértékkel elhelyezett növények, a természetes fény - és mindezek együttese biztonságérzetet, nyugalmat sugároznak.

2016.09.28 09:45 fehér - állapot: 5 - egyéb
Az épületrekonstrukció elkészült egységei kiváló minőséget képviselnek. Az állapot pontszáma (5) természetszerűleg ezekre vonatkozhatnak csak, mivel folyamatról van szó.

A '90-es évek közepe óta szünetelő fürdőkomplexum Miskolc nagy polgárosuló korszakában, 1892-94 között épült Adler Kátoly városi főépítész tervei alapján eklektikus stílusban.
1996. fordulópont a fürdő történetében. A város, amely korábban vagy döntő részvényese, vagy az államosítás után kizárólagos tulajdonosa volt, privatizációs pályázatot írt ki az Erzsébet fürdőre. A pályázat eredményeképpen a fürdő a Black Gold ’95. Rt. tulajdonába került.
Ma orvosegészségügyi és wellness központként üzemel, széleskörű működési palettával. Rekonstrukcióját a V+A Viszlai Építész Iroda végezte, a jelenlegi állapot még kiegészül a fürdő Szent István téri oldalán egy szállodakomplexummal.
Részlet a rekonstrukcó koncepciójából:
Forrás: V+A Viszlai Építész Iroda
http://viszlaiepitesz.hu/miskolc-erzsebet-furdo-rekonstrukcioja/

AZ ERZSÉBET-FÜRDŐ KOMPLEX REKONSTRUKCIÓJÁNAK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK CÉLJA
• Az épületkomplexum közfürdő jellegének megváltoztatása, illetve fejlesztése oly’ módon, hogy az a legkorszerűbb európai normáknak is megfeleljen, úgy a higiéniai feltételek, a közönség kiszolgálás tekintetében, mint építészeti, belsőépítészeti színvonalában. (Csak zárójelben utalunk arra, hogy az 1910-es évekbeli felújítás és bővítés pontosan ezeket a célokat fogalmazta és valósította meg.)
• Funkcióbővítéssel alkalmassá tenni a gyógyterápia (különösebben a hidroterápia, jellegen túl, a szabadidő hasznos eltöltésére. Céljaink közé tartozik a sportos, játékos tevékenységek fejlesztése is meghatározó szempont, eleget téve a prevenció, a rekreáció és a regenerációs követelményrendszereknek is.
Ádler Károly-féle homlokzat:
1. alapvető cél a teljes homlokzatrekonstrukció, az eredeti 1894-es állapot visszaállítása, a tégla-vakolatsávos architektúra korabeli állapotának „megmutatása”, különösen az alkalmazott színek és vakolatornamentika tekintetében.
2. homlokzati nyílászáró szerkezetek eredeti formában és méretben való felújítása, illetve szükség esetén teljes cseréje,
3. a sarkokon lévő nyílásmotívumok kibontása után hajlított ragasztott biztonsági üveggel történő beüvegezése.
4. gipsz illetve vakolat anyagú díszítő tagozatok kiegészítése, illetve szükség szerinti újragyártása.
5. a tető-felületek és a kupola fedése egységesen előpatinázott vm-zinc fedésre cserélendő, az eredeti bádogos-kovácsoltvas díszek helyreállításával, illetve pótlásával. az oldalszárnyakon függőleges francia (lécezett) fedéssel.
6. főbejárati ajtó fölé üvegezett előtető „korabeli” építészeti megfogalmazással.
7. a kupola két vakablakának megnyitása, mozgássérült bejárat kialakítása rámpával.

2010.09.14 17:50 prozak01 - állapot: 4 - koordináta: N 48° 6,097' E 20° 46,757' - pont: 2

Állapotában nincs változás, a fürdő eléggé nehezen megközelíthető az Erzsébet téren folyó munkálatok miatt.

2010.06.15 10:50 guess.who - állapot: 4 - koordináta: N 48° 6,124' E 20° 46,756' - pont: 8


Az épület első ránézésre nagyon szép állapotúnak tűnik, ám a kupola körüli részen erősen hámlik a vakolat (illetve a festés). Az üvegkupola funkcionálisan jó ötlet, de nem túl korhű.

2009.11.19 01:40 vacsad - állapot: 5 - egyéb

Az Erzsébet fürdő egy fürdő és uszoda a miskolci Erzsébet téren.
Városi közfürdőnek épült 1892-93-ban, eklektikus stílusban. Eleinte úgy tervezték, a fürdőhöz tartozó parkot hoznak létre a fürdőépület és a főutca között, később azonban ezt a telket beépítették. A tér, melyről a fürdő nyílik, egy időben a Fürdő tér nevet viselte. Eredeti bádogkupolája helyett ma üvegkupola díszíti a tetejét.
Az Erzsébet fürdő évek óta zárva tart, átalakítása folyamatban van. Felmerült wellness-központtá való átalakítása is. A jelenlegi, Viszlai József által készített tervekben szerepel egy négycsillagos szálloda építése a fürdő és a mögötte található Szent István tér között.