Kagyló panzió

azonosító-11783
védettségHelyi védelem
eredeti kategóriaKözépület
megyeSomogy
helységSiófok
címPetőfi st. 4.
helyrajzi szám6741
rendelet23/1997
 szerkesztés

Állapotjelentések

2014.09.20 14:32 Patikus - állapot: 5 - pont: 3


Kinyílik a Thanhoffer villa a Kulturális Örökség Napján !

Kinyílik a közönség előtt a Tahnhoffer villa, hiszen Siófok is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai című felhíváshoz. A város egyik legpatinásabb épülete, a Thanhoffer Lajos anatómia professzor által épített 19. századi villa szeptember 20-án 10-től 18 óráig lesz látogatható. Óránként filmvetítésekkel várják a közönséget.
A Thanhoffer-villa műemléki igényességű rekonstrukcióját a Somogy Megyei Közgyűlés Örökségünk Somogyország Kincse díjjal ismerte el. A kezdeményezés alkalmából évek óta számos olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amelyek máskor részlegesen, időlegesen vagy egyáltalán nem látogathatók. A Kulturális Örökség Napjainak idei központi témája a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek.
Az 1897-ben elkészült ingatlan építésével Thanhoffer Lajos orvosprofesszor - a település valamint a Balaton elkötelezett rajongója - arra kívánta ösztönözni a korabeli nagypolgárságot, hogy az övéhez hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot. Az anatómia elismert professzorának meggyőződése volt, hogy az akkoriban divatos külföldi nyaralóhelyek helyett sokkal inkább Siófokot érdemes választani.
A tudós építette villa a vörös hadsereg parancsnokságaként, majd Horthy Miklós főhadiszállásaként is működött. Az épületet 1945 után államosították.

Siófok önkormányzata több mint 10 évvel ezelőtt vásárolta meg az építményt, amelyben az elmúlt évtizedben főiskolai könyvtár működött. Az épület jelenleg konferenciák, találkozók helyszíneként szolgál, de alapvetően exkluzív vendégházként működik, ahol a városba érkező prominens vendégek fogadására adódik lehetőség.

2013.11.29 07:21 Patikus - állapot: 5 - pont: 3
Városünnep Siófokon 2013. november 29.
Fürdőhelyük 150. és várossá nyilvánításuk 45. évfordulóját ünneplik pénteken a siófokiak, akik évtizedek óta ebben az időpontban idézik fel a „nyári főváros” történetének értékteremtő eseményeit. A városünnep kiemelkedő mozzanata lesz a kívül-belül megújult Thanhoffer-villa átadása.
Az 1890 elején építtetett patinás épülettel Thanhoffer Lajos orvosprofesszor arra kívánta ösztönözni a korabeli nagypolgárságot, hogy az övéhez hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot. A Somogyország kincse díjat kiérdemelt ingatlan érdekessége, hogy 1919 augusztusa és novembere között Horthy Miklós siófoki főhadiszállása volt. Innen a „Horthy-villa” név.
A teljes védettséget élvező épület az elmúlt évtizedben főiskolai könyvtárnak adott helyet, ám miután az állaga megromlott, a város 400 millió forintos ráfordítással felújíttatta. A villa a jövőben vendégházként várja a Siófokra érkező, jeles közéleti személyiségeket.

2013.04.29 16:55 Patikus - állapot: 5 - pont: 8

Konferenciahelyszín lesz az elmúlt években főiskolai könyvtárként üzemelő hajdani siófoki Thanhoffer-villából. Ez a partközeli üdülőépület volt egyébként Horthy Miklós siófoki főhadiszállása is, később Kagyló panzióként lehetett ismert.
A Kodolányi János Főiskola által használt, előzőleg a tanintézmény által felújított patinás villa megüresedett azzal, hogy az alapítványi főiskola kivonult Siófokról. A város képviselő-testülete úgy döntött: huszonöt évre saját cége, a Siófok Holdingot vezető Balaton-parti Kft. használatába adja azzal, hogy megbízza a társaságot az ingatlan felújításával. E célból 250 millió forinttal megemeli az önkormányzat a kft. tartaléktőkéjét, ugyanakkor éppen ennyi bérleti díjat kér tőle: évenként tízmillió, összesen 250 millió forintot.
– Teljes felújításra szorul az épület – indokolta Balázs Árpád polgármester a 250 milliós tőkeemelést. – A főiskola a saját költségvetéséből tétette rendbe a könyvtári funkció kialakítása előtt, de mostanra beázik és egyéb problémák is előjöttek. Azaz tíz évre adtuk bérbe, ez most lejárt és éppen „eddig tartott ki” a felújítás is, mára használhatatlanná vált. A magas összeget az is indokolja, hogy műemléki igényességű korszerűsítés vár ingatlanra.

Ez a munka egyébként már el is kezdődött. A kft. az önkormányzat által kezdeményezett rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet benne és bérleti díj fejében egyéb programoknak, így uniós oktatásoknak, képzéseknek.
A siófoki képviselő-testület ezzel együtt hozzájárult, hogy a város a Kodolányi után a Kaposvári Egyetemmel kössön használati szerződést az egykori Sió- és Móló-szállókra, felsőfokú oktatás céljából.
Jelenleg az épület hátsó részén dolgoznak kívülről és a belső munkákon.
A még nem egészen tíz éve teljesen felújított épület állapota nagyon hamar kezdett romlani, pedig akkor is sokba került a felújítás.

2011.02.23 14:23 Patikus - állapot: 5 - pont: 4


A szép felújított épületen kezdenek megjelenni kisebb hibák, vakolat sérülése, stb.

2010.01.13 13:42 Patikus - állapot: 5 - pont: 3A Petőfi sétányon található az 1897-ben épült, patinás Thanhoffer villa. A műemlék jellegű épület felújítása 2004 márciusában fejeződött be, ekkor nyílt meg a kívül-belül gyönyörűen rendbe hozott épületben a Regionális Közgazdasági Szakkönyvtár és Turisztikai Információs Központ. A patinás épületben nagyszerűen találkozott a több mint 100 éves épület szépsége és a XXI. század technikája. Az olvasóterek mellett számítógépterem, internet-hozzáférés, valamint televízióval és DVD-lejátszóval felszerelt kutatószoba áll a látogatók rendelkezésére.

A villa történelmi események színhelye is volt az első világháború után. Itt volt a főhadiszállása Horthy Miklósnak a Nemzeti Hadsereg főparancsnokaként.

A gyönyörűen felújított villa most talán Siófok legszebb épülete.

A jelenleg érvényes helyi védelem alatt álló építmények között szerepel :
Volt Thanhoffer-villa néven, védett a teljes épület és a korabeli bútorzata.
A 23/ 1997sz. helyi rendeletben még 69 épület volt helyi védettség alatt, jelenleg csak 18 !


2009.06.16 10:27 Patikus - állapot: 5 - koordináta: N 46° 54,656' E 18° 3,162' - pont: 2

Nagyon szépen felújították az épületet, a Kodolányi főiskola könyvtára kapott benne helyet.