Evangélikus templom

azonosító-11773
védettségHelyi védelem
eredeti kategóriaSzakrális épület
megyeSomogy
helységSiófok
címOulu park
helyrajzi szám6545/2
rendelet23/1997
 szerkesztés

Állapotjelentések

2014.07.13 07:58 Patikus - állapot: 5 - pont: 3


Országos műemléki védelmet kapott a siófoki evangélikus templom. A Makovecz Imre által tervezett építményt a Belügyminisztérium rendelete nyilvánította műemlékké azért, hogy az 1987–1990 között, organikus stílusban épített evangélikus templom építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékei megmaradjanak.

A kormány még az elmúlt évben határozott Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész életművének gondozásáról, ennek a döntésnek volt része az egyes alkotások műemléki védelem alá helyezése is.

A Siófok jellegzetességének, egyik legmeghatározóbb épületének számító, Fő utcai evangélikus templom korábban is védettséget élvezett, helyi oltalom alatt állt. A „Krisztus hajójának” nevezett épületet 1992-ben szentelték fel. A túlnyomórészt fából készült templom építéséhez szükséges faanyag nagy része Siófok finn testvérvárosából érkezett, hiszen Oulu evangélikus gyülekezete fontosnak tartotta támogatni a templomépítést. Siófok hálából Oulu parknak nevezte el a templomot övező területet.
A 4 égtáj felé mutató, négy ajtóval ellátott épület jelképrendszere igen gazdag. A főbejárat feletti angyalszárnyak a templomba betérőket óvják, míg a torony tetején, az életfából kinövő kereszt azt jelképezi, hogy a golgotai kereszt nem a halálé, hanem utat mutat az örök élethez.

2013.11.29 07:37 Patikus - állapot: 5 - pont: 11


A szép Makovecz templom Siófok egyik kiemelt látnivalója.
A templomot a különleges alakja miatt „Krisztus hajójaként” is emlegetik.A nyaranta Siófokon sok a német nyelvű evangélikus turista, ezért a szezon idején minden vasárnap német nyelvű istentiszteletet is tartanak.
A templom- és parókiaépítés nem szokványos történetét Fabiny Tamás püspök, egykori siófoki lelkész „Hogy néki szent házat építs” című könyve ismerteti meg részletesen.

2010.08.13 15:45 carmin - állapot: 5 - pont: 3

Szép állapotban van.

2009.12.29 12:38 Patikus - állapot: 5 - pont: 3A népi építészet hagyományait a legmodernebb eszközökkel ötvöző Makovecz Imre Kossuth díjas építész tervezte ezt az igazán különlegességnek számító, és figyelemfelkeltő építményt. Az épület alkotóelemeiben a fa dominál, mint természetes építőanyag. A tervező célja ezzel az, hogy az épületek és a természet közötti összhangot fenntartsa.
A templomnak 4 bejárata a van. A főbejárat fölött angyalszárnyak vigyázzák a belépőt. A templom 120 férőhelyes. Az oltár fölött Péterffy László alkotása látható, ami A feltámadott szobra nevet viseli. A torony tetején, az mitológiai életfából nő ki a kereszténység jelképe, a kereszt. Ez egyrészt a régi és új összefonódását jelképezi, másrészt pedig azt, hogy a golgotai kereszt nem a halál zsákmánya, hanem útjelező tábla az örök élethez.

Az építéshez szükséges faanyagot a gyülekezet testvérgyülekezete a finnországi oulai közösség küldte. Tiszteletből a teret, ahol a templom áll Oula térnek nevezték el.

Az 1990-ben fölszentelt siófoki evangélikus templomban eredetileg csak harmónium, majd villanyorgona szolgáltatta a zenét. A hangversenyeken való megszólalásra is alkalmas sípos orgona építtetését 2003-ban határozta el a több mint hatszáz evangélikus hívet számláló egyházközség, amit 2004-ben helyeztek el a templom karzatán. A hozzá tartozó gyülekezeti házat 1992-ben szentelték fel.

Forrás:turizmus.karpatinfo.
Az istentiszteleteken kívül sok hangverseny színhelyéül is szolgál a szép templom, különösen a nyári időszakban.

2009.06.12 16:55 Patikus - állapot: 5 - koordináta: N 46° 54,506' E 18° 3,535' - pont: 2

Nagyon szép a Makovecz Imre által tervezett templom, és a környezete is.