Présház

Agrár műemlék
borászat
pince
Tapolca Körzeti Földhivatal
Présház, népi, 1835.

Még nem kétségbeejtő állapotú, nádfedeles, háromosztatú, vakolatdíszekkel gazdagon ellátott mesés népi épület. A csodálatos panorámájú edericsi hegy e szegletén több új épület nőtt ki a szent szőlőhegyi földből, sajnos a műemlék présházacska az egykori, Badacsony és Szigliget felé átköszönő mivolta az elé építés okán megszűnt, elvették tőle szeretett tájának látványát.... Ajtaja oldalt van, egyszerű, fa kivitelű, nem díszített. Oromzatán egy négyzet alakú szellőzőnyílást láthatunk, alatta felirat: anno 1836 Szabó Péter. Felül VIVAT felirat. Kéményét téglából újrarakták, ez nem eredeti, így kissé negatív irányba tolódik az épület összképe. Helyenként felújításra szorul, kizárólag teljes mértékben értékőrző módon!
Környezete nem túl romantikus a szedett-vedett házak miatt, eléggé kopár a terület.
Az első jelentés téves.