Présház

Agrár műemlék
borászat
présház
Balatonfüred Körzeti Földhivatal
Présház, népi.

A présház állapota sajnos kétségbeejtő, pusztulófélben van. A lefedett tető talán azt sejteti, hogy szeretnék megmenteni. Udvara is kicsit rendezetlen, a ház mellett hagyományos módon diófa áll. Vöröskőből épült, kétszintes épület. Valaha igen tekintélytparancsolóan állhatott itt az akkor még harmonikus képet mutató tájban. A jelenlegi helyzet katasztrofális: egy teljesen tönkretett (finoman fogalmazva) tájrészlettel állunk szemben, a néhai szőlőhegyet össze-vissza zsákutcák tagolják, szedett-vedett tájidegen építményekkel... Sem a beépítés milyensége, sem a kialakított szerkezet nem megfelelő, egyszerűen borzalmas élmény volt itt járni- mellesleg lehetetlen volt keresgélni, hiszen úton-útfélen kerítésekbe botlott az ember, másznom is kellett. A kertek is rendezetlenek, ez a rész alsóörs szégyene, az egyetlen érték ez a haldokló műemlék présház, ha a fennmaradt 2 műemléket megtalálom soha az életben nem teszem ide a lábam többet mert egy rémálommal egyenlő az egész terület.

Faluház (2.250 km)