polgárház
városi polgárház
Emeletes copf lakóház, a Máltai Lovagrend Nagykövetsége, 1790 körül, középkori részletek.
:
Zártsorú beépítés "L" alakzatban, hosszan hátranyúló oldalszárny, közbezárt udvar. Egyemeletes, részben alápincézett, észak-keleti tájolású, bejárat az utcáról, lépcsőház a kapualjból nyílik. Az utcai szárny alaprajzi rendszere kéttraktusos, az utcai egytraktusos.
Utcai homlokzat: nem szimmetrikus, alaprajzhoz szimmetriára törő copf homlokzat középkori részletekkel, öt axisos középrizalittal. Abban szegmensíves záradékú fózolt kőkeret, benne klasszicista fa kapu, kerek kerékvető kövek. Az egészet széles vakolt keretezés övezi, anyílás fölött, annak ívét követve az övpárkány részévé válik, de itt fogsoros párkánnyá gazdagodik, melyet álló konzolpár tart. Kőlap lábazat. A földszint bal oldalán a falfelület mintázott. Be-be nyúló ablakok vakolt keretben, szigorú hatású copf feltéttel, kő profilozott könyöklővel, máltai kereszt díszítésű külső ráccsal. A mintázás a középrizaliton is folytatódik, mindkét szint magasságában. Az első és második ablak között középkori, robosztus, lesarkított élű ablakkeret, folytatásában egy ajtókeret csekély töredékével. Üzletbejárat lehetett. Jobboldalt a copf mintázott falfelület helyett a XVI. századi architektúra került bemutatásra: kő konzolokra támaszkodóboltozott ívek, ezek hordozták a hajdan előreugró falat. Alatta ablakok fozolt kő keretben, új bujtatott ráccsal. Itt a kőlap lábazat alacsonyabb, benne egy kőkeretes pinceablak. Végigfutó övpárkány zárja a földszintet. Az emeleti ablakok táblákba foglaltak, tükrös parapettel, szögletes szemöldökkel, ki-be nyíló fa szárnyakkal. Baloldalon két középkori kő ablakkeret maradványa, az egyik későgót pálcaműves, a másik korábbi és egyszerűbb. A középrizalitban a kapu felett ikerablak, parapetjában kőből faragott máltai kereszt. Szemöldökben lapszerű feltétek. Tagozott főpárkány, az ablakok fölött feltétekkel, a középrizalitban állókonzol-körlap fríz betétekkel. Nyeregtető hornyolt cseréppel, új kémények.

Az épületet elkezdték felújítani. Az ötös osztályzatot a végeredményt megelőlegezve adom.