Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom (Szentháromság) középkori előzményekkel, barokk, 1769. Szentély külső zárófalában Nepomuki Szt. János-szobor és rács, barokk, 18. sz. Berendezés: főoltár, kora rokokó, két mellékoltár, szószék, barokk, főoltárkép, 1773. Dorfmesiter Istvá
külső leírás:
Külső: A füves területen, szabadon álló egyhajós templom keskenyebb, nyújtott szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, melynek keleti oldalához timpanonos oromzattal alakított sekrestye kapcsolódik. A templom északi oldalán tornya a homlokzat elé lép. A falsávokkal keretezett torony bejárata félkörzáródású, vállkődíszes, szalagkeretes. A karzat magasságában szemöldökös keretben kisebb négyzetablak, majd egyszerű főpárkány következik. A padlásszinten szalagkeretes (oldalt vak) körablak, felette újabb plasztikus párkány következik. A legfelső emelet keretező falsávja fejezetes, köztük vakolatdíszes mezőben félkörzáródású, váll- és záróköves harangablakok könyöklővel. A kétrészes zárópárkány fölött törtíves barokk sisak.
A dísztelen főhomlokzat egyenes oromzattal kapcsolódik a toronytesthez. A hajó és a szentélynégyszög falát tükrös, a szentély falát sima lizénák osztják. A hajó nyugati és keleti falain két-két, a szentélynégyszögön egy-egy, a szentélyen ugyancsak egy-egy (itt egyik vak), félkörzáródású, szalagkeretes állóablak nyílik.
A szentély végfalában kosáríves nyílású, boltozott falfülkében, kovácsoltvas rács mögött barokk Nepomuki Szt. János-szobor áll.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Csehsüvegboltozatos toronyalj vezet a három szakaszos, kis kiülésű, de plasztikus fejezetű falpillérekre támaszkodó hevederes csehsüvegboltozattal fedett hajótérbe. A keskenyebb szentélyt alacsonyabb diadalív választja el, kétszakasznyi hevederes csehsüvegboltozat és cikkelyes boltozat fedi.
A hajó északi végében három, középen kosár, szélein félkörös nyílással alakított, hevederes csehsüvegboltozattal épített karzat, mellvédjén konzolokon támaszkodó fa bővítés.
A diadalív homlokfalánál barokk oltárok állnak, faragójuk Ráth János Skt.Pölten-i mester. Az oltárok szerkezete azonos: tört párkányukat korinthoszi oszlopok és pilaszterek tartják, a volutás, lant alakú oromzaton angyalok övezte dicsfény látható, az építményt oldalról szobrok keretezik. Az oltárok datált és szignált képeit Stephan Dorffmeister készítette 1773-ban, ezeket 1869-ben vásárolta meg Csortos Ferenc plébános, az oltárépítmények is ekkor készülhettek. A keleti oltár középképe a fájdalmas Szűz ábrázolása, oldalt János evangélista és Simeon főpap szobrai, oromzatán lángoló szív alatt Mária-monogram. A nyugati oltár középképén Szt. József a gyermek Jézussal, oldalt Szt. István és Imre szobrai, az oromzaton IHS monogram.
A diadalív keleti falán copf szószék, hangvetőjén alul a Szentlélek galambja, felül kereszt.
A főoltáron barokk tabernákulum, felette a falon barokk festmény a Szentháromság ábrázolásával.
A templom mindhárom harangját a 20. században öntötték.
:
A templom É-i oldalán tornya a homlokzat elé lép. A falsávokkal keretezett torony bejárata félkörzáródású, vállkődíszes, szalagkeretes. A karzat magasságában szemöldökös keretben kisebb négyzetablak, majd egyszerű főpárkány következik. A padlásszinten szalagkeretes (oldalt vak) körablak, felette újabb plasztikus párkány következik. A legfelső emelet keretező falsávja fejezetes, köztük vakolatdíszes mezőben félkörzáródású, váll- és záróköves harangablakok könyöklővel. A kétrészes zárópárkány fölött törtíves barokk sisak.
A dísztelen főhomlokzat egyenes oromzattal kapcsolódik a toronytesthez. A hajó és a szentélynégyszög falát tükrös, a szentély falát sima lizénák osztják. A hajó nyugati és keleti falain két-két, a szentélynégyszögön egy-egy, a szentélyen ugyancsak egy-egy (itt egyik vak). félkörzáródású, szalagkeretes állóablak nyílik.
A szentély végfalában kosáríves nyílású, boltozott falfülkében, kovácsoltvas rács mögött barokk, Nepomuki Szent János-szobor áll.

Tökéletes állapotú templom, köszönhetően a nemrég - uniós támogatással - befejeződött felújításnak.