Pince-présház

Agrár műemlék
pince
Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
Présház, népi; boronafalas, zsúptetős, épült 1823-ban.
külső leírás:
Külső: Az út mellett szabadon álló, L alaprajzú présház boronafalas, téglány alaprajzú (talán korábbi) középső részéhez délről és keletről talpas keretvázas helyiségek kapcsolódnak. Nyugati (út melletti), valamint északi homlokzatát nem töri át nyílás, keleti homlokzatán kis ablak. Udvari homlokzatának sarkában nyílik a két bejárati ajtó, a présházban vezető szemöldökgyámmal kialakítva. Ez utóbbi ajtaja faszeges, korabeli, míg a fáskamra ajtaja újabb. Az udvari homlokzat keleti részén kis ablak.
Kontyolt nyeregtető, lépcsős zsúpfedéssel.

Belső: A gerendafödémes épület ajtaja a présházba vezet, ahol a nagy méretű, faragással díszített, faprés áll. Innen balra nyílik a faszeges ajtóval elzárható pince, jobbra pedig a kis lakóhelyiség.
:
Egykor közvetlenül az út mellett állt, a mai úttól távolabb eső, téglány alaprajzú, szabadon álló présház-pince. Falai nagyméretű gerendákból készültek, mindezt a vakolat teljesen elfedi.
É-i és Ny-i fala tagolatlan, D-i falán két ajtó, majd egy kisebb és egy nagyobb ablak, K-i falán kisebb ablak nyílik.
Kontyolt nyeregtető, lépcsős zsúpfedéssel, gerincfonással.

Szépen karbantartott présház, Hegyhát turistája pecsételőhely is egyben.