Mikosd-kastély

Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
Volt Mikosd-kastély, romantikus, 1860 körül.
Külső: Bonyolult, nagyjából U alaprajzú, tájképi kertben, szabadon álló, egyemeletes kastélyépület.
Déli homlokzata nyugati szélén kápolna, melyet oromzatos nyeregtető fed, falait támpillérek támasztják és köztük mérműves ablakok törik át. A kápolnát a kastéllyal összekötő falszakasz, valamint a térképen támpilléres bővületként jelzett rész jelenleg hiányzik.
A déli homlokzat 3+3+1 tengelyes, oldalrizalitos kialakítású, övpárkánya a teljes épületen végigfut. Az ablakok egyenes záródásúak, keretező szemöldökkel. A rizalitok lépcsős, keskeny ablakokkal áttört oromzatúak, a nyugati rizaliton kőrácsos, baldachinos támaszú erkély, a keletin konzolos zárterkély nyílik. A középső tengelyben található egyenes záródású bejárat előtt kőrácsos terasz, melyre kétkarú lépcső vezet. A homlokzat előtti füves területen 20. század elejéről származó medence.
Keleti homlokzatáról a tagozatokat a felújítás miatt leverték. A hosszan elnyúló homlokzat 2+K+2+2 tagozású része után egyszerűbb, hátravont, oldalrizalitos falszakasz áll. Az egyenes záródású, mellvédes ablakok kettesével állnak, szemöldökük közös motívumba fogja őket össze. A bejárati torony előtt csúcsíves árkádokra támaszkodó, támpillérekkel erősített erkély. A torony háromszintes, párkányokkal osztott, alul csúcsíves bejárat, első emeletén nagy, egyenes záródású, szemöldökös ablak, második emeletén öt lándzsaablak. Főpárkányon csúcsos ívsor, felette pártázat. A torony szélein nyolcszögű támpillérek, tetejükön pártázat.
Északi homlokzata jellegtelen, a bővített saroképülethez földszintes szárny csatlakozik.
Udvari homlokzata rendkívül összetett. A keleti épületszárny toronytól északra eső részén alul szegmensíves, felül Tudor-íves nyílások állnak. A torony tömör falát a földszint felett félkörzáródású, feljebb egyenes záródású ablak töri át. A torony felső szintjét lizénák tagolják fogazatos tükrökre. A toronytól délre eső udvari homlokzat ablakai a keleti szárnyon egyenes, a déli szárnyon félkörzáródásúak.
Nyeregtető, cserépfedés.
A kastély mentén a domboldalban kőkerítéses támfal fut.
A keleti homlokzat előtt modern kialakítású úszómedence.
A kastélyhoz vezető út első szakaszát fasor övezi, az erdő bejáratánál neogótikus elemekkel díszített épület, ún. vadászház áll.

Belső: A kastély belsejét a 20. század második felében átalakították. A jelenlegi átalakítás folyamatban van, melynek során a födémek egy részét is kicserélik.
A kápolna hevederekkel osztott, csúcsíves boltszakaszokkal fedett. Oldalfalait alul szegmensíves vakárkádok, felül az ablakok tagolják.
:
Bonyolult, nagyjából U alaprajzú, tájképi kertben, szabadon álló, egyemeletes kastélyépület.