Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom és temető

azonosító:
9194
törzsszám:
10690
szélesség (lat):
N 47° 24,218'
hosszúság (lon):
E 16° 48,597'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Vas
helység:
cím:
helyrajzi szám:
191
település KSH kódja:
29081
földhivatal:
Sárvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, középkori eredetű, 13. sz. Mai alakjában neoromán kiképzésű a 19. sz. végéről. Belsőben eklektikus berendezés: szószék, főoltár, mellékoltár, padok. Temető.
külső leírás:
Külső: A közelítőleg észak-déli tájolású templom apszisa a hajónál keskenyebb, keleten sekrestye bővíti, északon tornya a homlokzat elé lép. Az eklektikus, jórészt neoromán torony rézsűs kapuzatú, törtszögű oromzata alatti fülkében Mária-szobor. A toronytest felső, sarkain vakolatkváderezésű része ívsoros főpárkányról tör a magasba: előbb rozetta, majd trifóriumszerű harangablakok díszítik. Órahelyes párkánya fölött nyolc, oromzatos szoborfülkével alakított, nyolcszögű, falazott sisak emelkedik. A toronyalj keresztboltozattal fedett, falát ülőfülkék tagolják.
A lizénakeretezésű főhomlokzat ívsoros párkánnyal díszített egyenes oromzattal kapcsolódik a toronytesthez, falát kettős vakárkádok élénkítik. A hajó és a szentély falát lizénák tagolják, nyugaton három, keleten két félkörzáródású, szalagkeretes ablak töri át.
Nyeregtető, cserépfedés.
A templom kertjében a 19. század közepéről származó, neogótikus sírkövek láthatók. A temető a templom mögött található, főútja a templom hossztengelyébe esik. Előbb modern, távolabb a 20. század elejei sírok láthatók.

Belső: Az egyhajós belső teret kiskiülésű toszkán pilaszterekről induló, fiókos dongaboltozat fedi, alacsony hevederrel elválasztott szentélye fölé pilasztereken nyugvó fiókos félkupola borul.
A hajó bejárati végében nyolcszögű pilléreken támaszkodó, három félköríves nyílású, fiókos dongaboltozatos karzat áll, előredomborodó középrésszel.
A hajó legfontosabb berendezési tárgya a copf szószék, mellvédjén és a feljáró korlátján az evangélisták domborműveivel, hangvetőjén alul a Szentlélek, felül a Magvető meglehetősen ritka ábrázolásával. A diadalív két oldalán historizáló mellékoltárok.
A főoltár kiegészítő szobrai újak, az oltárképen a sugárkoszorús Kisboldogasszony látható. A kép sarkában szignatúra: J. Rath pinxit / 1857. A festményt felül az angyalokkal övezett, áldó Atyaisten barokk alakja keretezi.
Az apszis pilaszterein nyertek elhelyezést Róth Miksa szignált üvegablakai, melyek Szt. István és László királyokat ábrázolják
A sekrestye fiókos dongaboltozattal fedett.
A templom egyik harangját 1777-ben, a másikat 1923-ban öntötték.
:
A közelítőleg észak-déli tájolású templom apszisa a hajónál keskenyebb, keleten sekrestye bővíti, északon tornya a homlokzat elé lép.
Az eklektikus, jórészt neoromán torony rézsűs kapuzatú, törtszögű oromzata alatti fülkében Mária-szobor. A toronytest felső, sarkain vakolatkváderezésű része ívsoros főpárkányról tör a. magasba: előbb rozetta, majd trifóriumszerű harangablakok díszítik.
Órahelyes párkánya fölött nyolc, oromzatos szoborfülkével alakított, nyolcszögű, falazott sisak emelkedik. A toronyalj keresztboltozattal fedett, falát ülőfülkék tagolják.
A lizénakeretezésű főhomlokzat ívsoros párkánnyal díszített egyenes oromzattal kapcsolódik a toronytesthez, falát kettős vakárkádok élénkítik. A hajó és a szentély falát lizénák tagolják, nyugaton három, keleten két félkörzáródású, szalagkeretes ablak töri át.
Nyeregtető, cserépfedés.
A templom kertjében a 19. század közepéről származó, neogótikus sírkövek láthatók. A temető a templom mögött található, főútja a. templom hossztengelyébe esik. Előbb modern, távolabb a 20. század elejei sírok láthatók.

Állapotjelentések

2009.03.08 10:22 Fairy állapot: 4 - koordináta: N 47° 24,207' E 16° 48,601' - pont: 0

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.
Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.