Vas
Vasvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom (Szt. Erzsébet), késő barokk, 1782. Tervezte: Hefele Menyhért. Építtette: Festetics Pál. Belső festés 1923-ból. Berendezés: oltár, szószék, barokk, 18. sz. második fele.
külső leírás:
Külső: Az utcavonaltól kissé beljebb, szabadon álló, téglány alaprajzú, keletelt templom szentélye poligonális záródású, északon sekrestye kapcsolódik, tornya rizalitszerűen a nyugati homlokzat elé lép.
A négyszintes toronytestet falsávok keretezik, élein lesarkított tükrök. Bejárata egyenes záródású, szemöldökgyámos, füles szalagkeretes. A karzat szintjén mélyített tükörben szalagkeretes, félkörzáródású, zárókődíszes ablak. A háromrészes főpárkány felett a padlás szintjén mélyített tükörben szalagkeretes, egyenes záródású, fekvőablak, legfelül mélyített tükörben szalagkeretes, félkörzáródású, zárókődíszes, kötényes harangablakok. Az órahelyes párkány felett lapos gúlasisak zárja a tornyot.
A nyugati homlokzat egyenes oromzattal kapcsolódik a toronytesthez. A homlokzatot falsávok keretezik, élein lesarkított tükrök. Földszinti ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, a karzat szintjének nyílásai megegyeznek a tornyon láthatókkal.
Oldalhomlokzatai lizénatagolásosak, kétrészes főpárkánnyal zárulnak. Déli falán két, a szentélyen egy félkörzáródású, zárókődíszes, szalagkeretes ablak.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A dongaboltozatos, mellékteres toronyalj egyhajós belső térbe vezet, mely fölé kétszakasznyi, a szentély fölé egyszakasznyi, toszkán falpillérekre támaszkodó, hevederes csehsüvegboltozat borul.
A hajó nyugati végében modern kialakítású (1926-as) karzat, mögötte egy kosáríves nyílású, csehsüvegboltozatos barokk karzat.
A diadalív északi pillérén egyszerű copf szószék, hangvetőjén alul a Szentlélek, felül a régi templomból származó Dávid király, Szt. Péter és Pál apostolok szobrai.
A diadalív déli pilléren mellékoltár, szekrényében királynői díszbe öltözött, sugárkoszorús, koronás, barokk Madonna-szobor, melyet kőszegi mester készített 1820 körül.
A szentély falán festett főoltár, mely a mennyezetfestményekkel együtt Steffek Albin alkotása. Tabernákuluma copf, angyalokkal Agnus Deivel díszítve.
Sekrestyéje csehsüvegboltozatos.
A templom kisharangját Haeller András öntötte 1828-ban, nagyharangja 20. századi.
:
Az utcavonaltól kissé beljebb, szabadon álló, téglány alaprajzú, keletelt templom, szentélye poligonális záródású, északon sekrestye kapcsolódik, tornya rizalitszerűen a nyugati homlokzat elé lép.
Az órahelyes párkány felett lapos gúlasisak zárja a tornyot.

Állapota kifogástalan, környezete rendezett.