Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, (Szt. István király), barokk, 1732. Téglatorony 1910-ből. Sekrestyebővítmény 1954-ből. Belső festés neobarokk, 1940 körül. Stefek Albin műve.
külső leírás:
Külső: A falu szélén, a temetőben, szabadon álló templom, mely a hajónál keskenyebb, alacsonyabb apszissal zárul, s nyugati homlokzata előtt magas torony áll.
Négyrészes tornyát falsávok keretezik, főpárkánya a hajón is körbefut. A félkörzáródású, szalagkeretes kapu fölött, a karzatszinten szalagkeretes ablak. A felső részen egymás fölött két félkörzáródású, zárókődíszes, szalagkeretes ablak, a harangablakok aránya nyújtottabb. A kétrészes zárópárkány fölött nyolcszögű, rézborítású sisak.
A falsávokkal keretezett nyugati homlokzat keretezett, egyenes oromzatokkal kapcsolódik a toronytesthez.
A hajó és az apszis fala lizénákkal tagolt, a déli hajófalon három, zárókődíszes szalagkeretes, félkörzáródású ablak, melyek közül a keletit a sekrestye tetőzete takarja. Az apszison egy, keskeny, egyenes záródású, szalagkeretes, új ablak.
A sekrestye kontyolt nyeregtetős, falán nagy ablak.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A nyújtott, egyhajós belső tér ötszakasznyi, hevederek közt feszülő, változó záradékvonalú harántdongával boltozott, míg a diadalívvel elválasztott apszis fölé félkupola borul.
A hajó nyugati végében modern karzat.
A hajók falát eucharisztikus motívumokkal, illetve az apszis falát magyar szentekkel és a korona felajánlásának jelenetével a környéken sok helyütt dolgozó Steffek Albin díszítette.
Az oltármenzán díszes faragású, barokk tabernákulum, rajta feszület. A tabernákulum gróf Széchenyi Miklós püspök herényi kastélykápolnájából, a fa korpusz a szájhagyomány szerint Nagyszombatról származik.
A sekrestye síkfödémes.
:
A romossá vált középkori erődtemplom helyén 1832-ben épült. Tornyát 1910-ben emelték, 1954-ben sekrestyével bővítették.
A falu szélén, a temetőben, szabadon állótemplom, mely a hajónál keskenyebb, alacsonyabb apszissal zárul, s nyugati homlokzata előtt magas torony áll.
A falsávokkal keretezett, egyenes oromzatokkal kapcsolódik a toronytesthez.
A hajó és az apszis fala lizénákkal tagolt, a D-i hajófalon három, zárókődíszes szalagkeretes, félkörzáródású ablak, melyek közül a keletit sekrestye tetőzete takarja. Az apszison egy, keskeny, egyenes záródású, szalagkeretes, új ablak.

Kisebb vakolathibáktól eltekintve jó állapotban lévő templom.

Kovácsműhely (2.616 km)