polgárház
városi polgárház
Emeletes copf lakóház, középkori részletekkel.
:
Zártsorú beépítésben álló, "U" alaprajzú, emeletes lakóház, cserép héjazatú nyeregtetővel fedve. A főhomlokzat földszintjén, a középtengelytől kissé balra nyílik a kosáríves kapu. Kőkerete váll és záradékhangsúlyos, alul rézsűs kerékvetővé szélesedik. Kétszárnyú, táblás kapu. A bejárattól jobbra két, balra egy ablak nyílik. Kőkeretesek, egyszerű, kosaras ráccsal védettek.
A lábazat egyszerű, kissé kiugratott, kőborítású, rajta három fekvő téglalapos pinceablak nyílik, melyekből kettőnek még megvan a vas táblája. A földszint felváltva kiugró és visszaugratott vízszintes vakolatsávokkal élénkített, élénk sárgára festett. Az emelettől lemeztagos osztópárkány választja el. Az emelet hat tengelyes. Az emeleti ablakok kőkerete a földszintiekhez hasonló, de kis kiülésű könyöklőpárkányuk is van. Vakolatból kialakított szalagkeretben fekvő téglalapos faltükrök helyezkednek el az ablakok alatt és fölött. Ezek alul az osztópárkányra ültetettek, fölül a főpárkányig érnek föl. A középső két ablaktengelynél az alsó és felső téglalapos mezők kiugranak a keretükből, felül sarkuk visszametszett, alul alsó sarkukat gutták díszítik. Az emelet halványsárga, a kiugró tagozatok krémszínűek. A padlásteret két kis félköríves bádogkeretes ablak világítja meg.

A kopottas homlokzat miatt nem tudtam ötöst adni rá. Viszont legalább az utcafronton viszonylag eredményesen küzdenek a vizesedés ellen.