Szentháromság-szobor

Plasztika
szobor
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kovácsoltvas kerítéssel övezett, hasáb alakú, erőteljes lábazattal és párkánnyal ellátott, sarkain volutás támokkal tagolt talapzaton álló, felfelé keskenyedő, fejezetes pillér, homlokoldalának felső részén fém koronát tartó angyalokkal, tetején Szentháromság szoborcsoporttal. A talapzat oldalain domborművek Szent Kristóf, Szent György, Xavéri Szent Ferenc és Gáspár János helyi plébános (1808-1848) ábrázolásaival, a saroktámok fölött Passaui Szent Valentin, Szent Sebestyén, Szent Donát és Szent Vendel szobrai, valamint a homlokoldalon konzolon Immaculata-szobor; a homlokoldal előtt oltárasztal. A talapzat latin nyelvű felirata szerint 1823-ban állították. Magyar nyelvű felirata szerint 1882-ben újíttatta Bartil Antal, ugyanekkor készült a kovácsoltvas kerítés is. Restaurálva: 1980-as évek.

rendezett környezetben jó állapotú műemlék

Üzlet (0.012 km)