Festetics-kastély

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
DK felől téglafallal kerített saroktelken, utcavonalon szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős lakóház. Az L udvari szárának hátsó végéhez alacsonyabb gerincmagasságú, keskenyebb, felülkontyolt nyeregtetővel fedett toldalékszárny csatlakozik. A falsávokkal tagolt utcai homlokzaton aszimmetrikus elhelyezésű, volutás fejezetű, rokályos díszű pilaszterek által tartott íves párkány alkotta rizalitban kosáríves, széles bélletében rozettákkal díszített, kőkeretes kapu, fölötte gazdag, rokályos stukkódísz. Egytraktusos belső, csehsüveg boltozatos kapualj, az udvari oldalon folyosó, csehsüveg boltozatos helyiségek. A korábban gróf Wallis Olivér majd gróf Apponyi Lázár tulajdonában lévő tolnai uradalmat 1742-ben vásárolta meg gróf Festetics József. Ezt követően épült a kastély. 1844-ben leégett, utána megújítva.

változatlanul felújítást igényelne

Selyemgyár (0.119 km)