Schell-kastély

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Paksról Kölesdre vezető országútról kb. 1 km hosszú bekötőúton megközelíthető egykori Katalin major központi épülete. Ősfás parkban szabadon álló, H alaprajzú, földszintes, illetve É-i szárnyán emeletes, részben alápincézett épület, részben beépített tetőtérrel. A főszárny felett nyeregtető, tetőablakokkal, a keresztszárnyak felett manzárdtető tetőablakokkal. A főszárny K-i homlokzatán enyhén kilépő, manzárdtetős, attikafallal lezárt középrizalit, középtengelyében triglifes párkányzatú aedikulával keretelt, néhány lépcsőfokkal megemelt bejárat. A főszárny Ny-i homlokzatán enyhén kilépő, manzárdtetős, áttört attikafallal lezárt, pilaszterekkel hangsúlyozott középrizalit, középtengelyében vasszerkezetű előtető alatt néhány lépcsőfokkal megemelt bejárattal. A D-i keresztszárny ÉNy-i sarkánál É felől nyíló kápolna-bejárat, törtvonalú szemöldökpárkány alatt kopott címerrel. Az É-i keresztszárny K-i oldalán attikafalas, manzárdtetős, timpanonnal lezárt, emeletén áttört mellvédű, íves árkádokkal megnyitott középrizalit; Ny-i oldalán vasszerkezetű előtető alatt aszimmetrikus helyzetű bejárat. Kéttraktusos belső, síkfödémes helyiségek, az emeletes szárny lépcsőházában szecessziós stukkódísz, szalonjában szecessziós cserépkályha. A D-i keresztszárnyban kis kápolna. 19. századi nyílászárók. Feltehetően 19. század eleji, földszintes, klasszicista kúria bővítésével és átalakításával jött létre. Építtette Jeszenszky Kálmán. 1945 előtti utolsó tulajdonosa a báró Schell család volt. Körülötte 19. és 20. századi melléképületek.

2013.08.22 16:10 agrikola állapot: 3 - egyéb

Július végén jártam a kastélynál! Az állapota az ellőzőkben írtakhoz képest nem változott! Egy lakó van benne. Sikerült képeket csinálni /sajnos!/ a kápolna belsejéről és az emeletes részen a szecessziós díszekről! A kápolna külső ablaka betört s a gyönyörű Magyarok Nagyasszonya üvegfestményt és két evangelista emblémáját sikerült úgy-ahogy lefotózni. Valahol még meg kell lennie a másik két evangelistának is; -talán a bejárati ajtón vagy más ablakon.