Jeszenszky-kastély

Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 63. számú főközlekedési út Szedres felé vezető szakaszáról D-re leágazó bekötőútról megközelíthető, az egykori majorság központjában, parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, részben alápincézett, földszintes, kontyolt nyeregtetős kastély. Vízszintesen sávozott, pilaszterekkel tagolt homlokzatok, a hosszoldalakon a középtengelytől eltolt rizalitokkal, az épület D-i végén kontyolt nyeregtetős, erőteljesen kilépő, íves attikafallal kiemelt sarokrizalitokkal. A hosszoldalak rizalitjaiban nyíló ajtók, előttük néhány lépcsőfokkal megemelt, mellvédes teraszok, a Ny-i oldalon a bejárati rizalit feletti attikafalon 1887-es évszám. A D-i keskeny homlokzaton a sarokrizalitok között nyíló bejárat. A pincében dongaboltozat. Kéttraktusos belső, síkfödémes helyiségek, 19. századi nyílászárók. Egyes helyiségekben terrazzo burkolat. Feltehetően szimmetrikus, kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, klasszicista épület átalakításával és bővítésével, a homlokzatok egységesítésével jött létre. Mellette 19. és 20. századi melléképületek.

változatlan állapot