Nagyboldogasszony
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Két díszes kovácsoltvas kapun keresztül bejárható, téglakerítéssel kerített kertben szabadon álló, lépcsősoron keresztül megközelíthető, egyhajós templom, Ny-i homlokzata elé épült toronnyal, félkörívesen záródó, a hajónál keskenyebb szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalán sekrestyével. A tornyon kagylódíszes szoborfülkében Szűz Mária-szobor, a hajó torony melletti homlokfalain egy-egy kagylódíszes szoborfülke Szent István vértanú, illetve Szent Lőrinc szobrával, az oromfalakon Szent István és Szent László szobrai. A hajó D-i homlokzatán aszimmetrikus elhelyezésű, kőkeretes bejárat. A toronyalj csehsüveg boltozatos, a hajóban csehsüveg-, a szentélyben fiókos dongaboltozat és fiókos félkupola. A hajó Ny-i végében hullámíves homlokfalú, pilléres, falazott orgonakarzat. A sekrestyében stukkódíszes dongaboltozat A D-i bejáratnál a település középkori templomának oszlopfőjéből kialakított szenteltvíztartó. Üvegablakok: 20. század. Újabb kifestés alatt részben feltárva a korábbi kifestés, 1789-1795 (Büchner Xaver Ferenc). Berendezés: nagyrészt 18. század második fele; baldachinos főoltár: 1776 (Hebenstreit József műhelye). Főoltár- és mellékoltárképek: 1938 (Olaszi Sándor). 1719-ben: a középkori eredetű templom helyreállítása. A jelenlegi templom 1735-1745 között épült. A főhomlokzat előtt kőkereszt korpusszal és Mária alakjával: 1898.

"A Nagyboldogasszony római katolikus templom 1735-1745 között épült. A három boltszakaszos hajójú barokk épület déli bejáratánál egy románkori oszlopfőből kialakított szenteltvíztartó látható.
A templom belsejében megmaradt a XVIII. századi barokk főoltár, melynek oszlopos-baldachinos kiképzése a barokk oltárművészet élvonalába tartozik. Ugyancsak megőrződött az egykorú barokk orgona, szószék és a padok sora." vendegvaro.hu
Rendben tartva, de a látható hibákat ki kellene javítani

iskola (0.056 km)