Római katolikus Rozália-kápolna

kápolna
r.k. kápolna
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Tamásiból Hőgyész felé vezető főút melletti dombon, a Nagyhorhos út alatt szabadon álló, egyhajós kápolna, Ny-i homlokzata elé épült kis toronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonálisan záródó szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a torony tengelyében nyíló bejárattal. A torony osztópárkánya felett építési és felújítási évszámok. A hajóban fiókos dongaboltozat, a szentélyben félkupola. Berendezés: 18. századi oltárkép. Korábbi, 1542-ben emelt kápolna szentélyének 18. századi bővítésével épült. Torony: 1896. Felújítva: 1974. A kápolna mellett kő Szent Vendel-szobor, 19. század első fele. A kápolnával szemközti domboldalon, az út túloldalán pusztuló mészkő Kálvária szoborcsoport, 18. század (hrsz.: 1660).

2020.08.01 10:32 Zerind állapot: 4 - pont: 30

A kápolna nagy része jó állapotú, de a toronyra ráférne a felújítás. A torony alatti felirat: ,,MÁRIA 1542 ROZÁLIA 1742 TORONY 1896 RESTAURÁLVA 1974/5''.

kálvária (0.017 km)
kollégium (0.669 km)