Római katolikus kálvária-kápolna (Angyalok királynője) és stációk

kápolna
r.k. kápolna
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Hullámíves oromzatú, barokk kapuépítmény kétszárnyú kapuján át bejárható kertben dombon szabadon álló, hosszú lépcsősoron keresztül megközelíthető kápolna, ÉK-i homlokzata elé enyhén kilépő toronnyal, poligonális záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a DNy-i oldalon sekrestyével. A torony tengelyében nyíló kőkeretes kapu feletti ívmezőben 1778-as évszám. Az ÉNy-i oldalhomlokzaton üres szoborfülke. Fiókos dongaboltozatos hajó és szentély. A hajó bejárati oldalán egyetlen íven nyugvó, falazott, famellvédes karzat. Kifestés: 18. század második fele; falképek és kifestés: 1900 (Dani József). Berendezés: 18. század vége. Egykori remetekápolna helyén épült 1758-tól. Toronysisak: 1940. A kápolnától kb. 50 méterre Ny-ra két sorban keresztúti stációk, 18. század vége, valamint három újabb kereszt.
:
A Balremete nevezetű szőlőhegy egyik dombján helyezkedik el a szabadon álló egyhajós kegykápolna, melynek főhomlokzata északkeletre, a Kápolna tér felé néz.
Az épület főhomlokzatához 18 m hosszúságú, pihenőkkel tagolt, tömör mellvédfalas egyenes lépcsőzet visz fel, melynek felső mellvédrésze ívesen öleli körül a főhomlokzat előtti területet.
A kápolna sokszögzáródású szentélye délnyugati tájolású, melyhez a nyugati oldalon téglány alaprajzú sekrestye csatlakozik.
A hajó egybeépült a toronnyal. A kápolnát hevederekkel erősített, fiókos dongaboltozat fedi. A főhomlokzatot falsávok tagolják, az alsó részen középütt enyhén ívelt záródású, kőkeretes kapuval, felette egy későbbi ívvel és 1778-as évszámmal. Efelett a kapuéval egyező záródású, nagy ablak nyílik.
A toronytest közepén elöl egy körablak, feljebb minden oldalán 1-1 félköríves záródású ablak nyílik, fent órapárkányos hagymasisak zárja. A toronytestet és a hajót ívelt oromfalak kapcsolják össze.
Az oldalhomlokzatokon 2-2 félkörívű, a szentélyen 1-1 ovális ablak nyílik. A kápolnadombra (és a 14 stációhoz) ívelt záródású, lent sávozott, kosáríves nyílású kapun át jutunk.

felújított kápolna

kereszt (0.618 km)