Szegzárd Szálló

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Szálló
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Garay tér és a Széchenyi u. sarkán álló, zártsorú beépítéshez illeszkedő, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület, sarkán oszlopokra támasztott, kupolás zárterkéllyel. A Garay térre néző homlokzat középrizalitját Szekszárd város pirogránitból készült címerével ékesített, SZEGZÁRD feliratú, törtvonalú oromzat zárja. A homlokzatok földszinti homlokzat sávja átalakítva, újabb üzletportálokkal. A síkmennyezetes belső eredeti kiképzését csak a lépcsőház őrzi, amely az emeleten átvezet a Táncos Nagyvendéglő (trsz.: 10147) színház- és báltermébe. Az egykori nagyvendéglő átalakításával és bővítésével épült meg 1893-ra, építészek: Lechner Ödön és Pártos Gyula. Átalakítva: 1987, 1989-1991. Az udvaron újabb melléképületek.
:
Az egyemeletes szecessziós saroképület a belváros jellegzetes eleme. A Garay térre néző, hosszan elnyúló főhomlokzat 4 tengelyes középrizalitját törtvonalú, pirogránit csúcsdíszekkel ékesített oromzat hangsúlyozza, felső részén Szekszárd városának koronás, pirogránitból készült domborműves címerével.
A pajzsot lent stukkóból kialakított szalagos virágfüzér övezi, az oromzat alsó részén a szálloda eredeti neve, a "SZEGZÁRD" név olvasható. A színezett címerpajzs heraldikai jobb oldalán a Madonna látható a gyermekkel, a bal pajzsfélben, építmény alatt szőlőfürt és harang látható. A főhomlokzat többi oromdísze szamárhátíves.
A baloldalon tornyos sarokelem emelkedik, ennek hangsúlyos párja a főhomlokzat jobb sarkán lévő hengeres testű, kagylós konzolok és oszlopok által tartott kupolás zárterkély. Az emeleti ablakokat íves szemöldökdísz koronázza.
A földszintet szegmentíves nyílások tagolják, a falsík kváderdíszes. Az oldalhomlokzatot 2 szamárhátíves orommező élénkíti. A homlokzat jobb felén található a Jászai-emléktábla.
Az udvari homlokzatok átalakítottak, pavilonokkal elépítettek.

Némiképp romlott az állapota, az amúgy szép, szecessziós épület így sajnos nem kaphat 5-öst. A valamikori szállodában régen népi kollégium is működött, most "Garay Business Center" a neve.

Díszkút (0.031 km)
Garay János (0.038 km)