Szent Imre
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A falu feletti dombon kiképzett teraszon szabadon álló, hosszú lépcsősoron át megközelíthető, egyhajós templom. A terasz alatt kápolna felülvilágítós bejárattal. A templom timpanonnal lezárt, pilaszteres tagolású K-i homlokzatához D felől torony csatlakozik. A kőkeretes K-i kapu felett vakolattáblában 1826-os évszám. A nyeregtetővel fedett hajónál keskenyebb, ívesen záródó szentély D-i oldalán sekrestye. A hajóban csehsüveg boltozat, a szentélyben félkupola. A hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 19. század, részben építéskori. Építtette a Királyi Egyetemi Alap (építész: Tallherr József ?; kivitelező: Fichtner János). 1856-ban tűzvész pusztította. 1890-ben tornyát le kellett bontani, az új torony 1928-ban épült. Felújítva: 1974, 1995-1996.

A felújítás megtörtént, nagyon szép lett.

Együttes (0.023 km)