Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kisebb magaslaton szabadon álló, egyhajós, Ny-i homlokzati tornyos templom, téglalap alaprajzú hajóval, kontyolt nyeregtetővel. D-i oldalán kontyolt nyeregtetős bejárati előtér. A torony tengelyében nyíló Ny-i bejárat felett kőtábla a torony építési feliratával és 1793-as évszámmal. A hajó síkfödémét két sorban faoszlopok tartják. A hajó Ny-i végében fakarzat, K-i végében falazott, famellvédes karzat. Berendezés: nagyrészt 18. század vége. Orgona: 1880 (Országh Sándor). A templom 1808-ban leégett, 1816-ban helyreállították. Külső felújítva: 1978.

2009.08.26 07:03 QnJ állapot: 5 - pont: 3

"Építészeti szempontból Paks legrégibb temploma a református templom, egy hajóval, egy toronnyal, egyszerűen keretezett ablakaival. A toronytest négyszögletes. A főbejárat fölött kőtábla áll a következő felirattal: "Épült II. Ferenc császár uralkodása alatt 1796-ban." Az egyhajós belső teret vízszintes mennyezet fedi, amelyet négy faoszlop támaszt alá, copf fejezettel. A mennyezet stukkó díszítése barokk. A hajó két rövid oldalán kórus van, szép fafaragású melvéddel, parasztbarokk ornamentikával. A szószék barna-arany színű, gazdag koronája copf. A papszéket parasztbarokk fafaragás díszíti, melyet egyszál diófagyökérből készítettek el. Az Úr asztala empier, barna-arany díszítéssel, a padok igen egyszerűen festettek. A templom orgonáját magyar, királyi orgonaépítőmester készítte 1880-ban."

Kúria (0.128 km)