Megújulásunk támogatója:  

Erzsébet Szálló

azonosító:
8706
törzsszám:
4181
szélesség (lat):
N 46° 37,644'
hosszúság (lon):
E 18° 52,055'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
eredeti típus:
Szálló
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
22
település KSH kódja:
4862
földhivatal:
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A városközpontban szabadon álló, L alaprajzú, egyemeletes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős épület. Térre néző főhomlokzatán timpanonnal lezárt, óriáspilaszterekkel tagolt, széles középrizalit, középtengelyében kapuval, felette konzolokon nyugvó, vasrácsos erkéllyel. Az egytraktusos udvari szárny földszintjén félköríves záródású, utólagosan beüvegezett árkádsor mögött csehsüveg boltozatos oldalfolyosó. A középfolyosós utcai szárny földszinti helyiségei különböző típusú boltozatokkal fedettek, az udvari szárny csehsüveg boltozatos, illetve síkfödémes, az emeleten síkfödém. A lépcsőházban dór pilaszterek és oszlopok. Részben még építéskori nyílászárók, a lépcsőházi folyosószakaszon eredeti kőburkolat. Vendégfogadónak épült, a régebbi udvari szárny síkfödémes magjához kapcsolták utólag a főszárnyat. Az 1970-es években felújítva, belül újabb válaszfalakkal átalakítva.

Állapotjelentések

2009.08.26 06:58 QnJ állapot: 5 - pont: 3

" Az északi településrész központja a Szent István tér számos műemlék jellegű épületével. Ez tulajdonképpen az ősi országút egy szakasza, amely évszázadokig megállásra késztette az országos jellegű átmenőforgalmat vendéglőjével, fogadójával, piacával és boltjaival. A téren helyezkedik el Paks leginpozánsabb épülete a hajdani Paksi Képtár, a régi Béke szálló, illetve Ifjúsági ház, azaz a volt Erzsébet szálló, mely a teret északnyugat felé lezárja.

Az épület elhelyezése világosan mutatja, hogy vele elsősorban a főváros felé irányuló forgalmat akarták megállítani. Az 1840 körül épült, egy emeletes, klasszicista fogadó, hangsúlyos timpanonjával, egyszerűségében is monumentális homlokzatával ma is uralkodik a tér többi épületén. Az épület homlokzatának középtengelyét kőkonzolokon nyugvó, kovácsolt vas korlátú erkély hangsúlyozza."

forrás: http://www.paks.hu/vendegvaras/muemlek.php?mid=1

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.