Lakóház (Szeniczey-ház)

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon, saroktelken szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. Fejlemezes pilaszterekkel tagolt utcai homlokzatok, lekerekített D-i sarokkal, a DK-i homlokzaton nyíló bejárattal. Átalakított udvari homlokzatai előtt oszlopos, architrávos folyosó. Egytraktusos belső, az utcai szárnyban két boltozott, egyébként síkfödémes helyiségek. Részben 19. századi nyílászárók, az utcai homlokzaton helyenként klasszicista ráccsal. Az utcai szárny a 18. század végén, a 19. század elején épült, az udvari szárny valamivel későbbi. A 19. és a 20. században többször átalakítva. Az udvari szárny végében működött a Neumann-féle kékfestő műhely.

2009.10.28 09:01 QnJ állapot: 5 - pont: 3

" Értékes városképi terület múltszázadi műemlékjellegű építményeivel a Szentháromság tér. Bár az épületek szétszórtabban helyezkednek el mind a Deák Ferenc utcai részen mégis különös figyelmet érdemelnek, mert híven tükrözik az elmúlt század hangulatát. A Szentháromság tér 5. számú épülete volt Szenyiczei kúria később Neumann kékfestő háza barokk eredetű, klasszicista homlokzattal. Az udvarfelől szép klasszicista, dór rovátkolt nyaktagú tornáca van. Az eredetileg barokk majd klasszicista időkben erősen átalakított kúria a város egyik legrégibb épülete. Az előtte álló szentháromság szoborral jellemzően múltszázadi hangulatot kelt."