Szentháromság-oszlop

Plasztika
szobor
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Háromszögű teresedés közepén, újabb vasráccsal elkerített, felmagasított területen négy oldalán timpanonnal lezárt talapzat, négy sarkán Szent Sebestyén, Szent Flórián, Szent Rókus és római katonaszent szobrával, a középen álló obeliszk tetején Szentháromság szoborcsoporttal. A talapzat homlokoldala előtt oltárépítmény. Megújítva 1896-ban majd 1998-ban, ekkor a szobrokat újrafaragták, az eredeti szobrok jelenleg a Városi Múzeumban (trsz.: 4175).

2009.10.28 09:01 QnJ állapot: 4 - pont: 3

" A szentháromság szoborcsoportot 1818-ban állították. Többször renoválták, legutóbb 1993-ban. A szobor kissé lejtős téren áll, átlag egy méter magas, hét lépcsős, téglalap alapú építményen, maga a szobor háromlépcsős, négyzeteshasáb talapzaton nyugszik, amelyet mind a négy oldalon alacsony, timpanonos párkány koronáz, négy sarkán egy-egy szoborral. Középen emelkedik a felfelé keskenyedő gúla, pillér fejezettel széles abucusán van a szentháromság szoborcsoport. A legutóbbi renoválásokkor a szép kovácsoltvas rács helyett oda nem illő vas kerítéssel keretezték."