Római katolikus kápolna

Szent Rókus
kápolna
r.k. kápolna
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Duna partján emelkedő dombon szabadon álló, egyhajós, Ny-i homlokzati tornyos, keletelt kápolna, a hajónál keskenyebb, félkörívesen záródó szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. Bejárata körül mélyített faltükrök. Hajójában csehsüveg boltozat, boltozott toronyalj, a szentélyben félkupola. Gazdag kifestés: 19. század első fele. Berendezés: 18. század vége, 19. század eleje. Építtette: Pummerschein Dávid. Felújítva 1820-1830 körül. 1830-tól a Vigyázó család temetkezési helye (a hajó padlójában a Vigyázó család vörös márvány sírkőlapja). Külső-belső felújítás: 1999-től. A kápolna előtt: kőkereszt korpusszal, 1854, állíttatta Fughsz Mihály.

2009.08.26 06:31 QnJ állapot: 5 - pont: 3

" A Szent Rókus és Szent Sebestyén kápolna 1781-ben épült. A város északi végében fekszik egyszerű, egytornyú, barokk épület klasszicista részekkel díszitve. A tornyot övpárkány, kéttagú főpárkány és félköríves záródású ablakok díszítik. Alacsony sisakja van. Belül lapos csehsüveg boltozat fedi. A kápolna előtti provinciális feszületet Fuksz Mihály emelte 1854-ben. A kápolna a Vigyázó család temetkezési helye."

prelátus (0.146 km)
Együttes (0.629 km)