Kúria

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori parkja megmaradt részén, előkertes beépítésben szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, felülkontyolt nyeregtetős épület. D-i homlokzata középtengelyében kosáríves nyílásokkal áttört, kontyolt nyeregtetővel fedett, csehsüveg boltozatos bejárati építmény, copf korlátráccsal. Külső lejáraton át elérhető, óvóhellyé alakított pince. Kéttraktusos, részben középfolyosós belső, donga- és teknőboltozatos helyiségekkel, kályhafülkékkel. Részben még 19. század végi nyílászárók. Feltehetően a 18. század végén, a 19. század elején épült késő barokk stílusban. Jelenlegi homlokzati vakolatdíszét a 19. század végén történt átalakítás folytán nyerte.

2009.08.26 06:38 QnJ állapot: 3 - koordináta: N 46° 37,773' E 18° 52,203' - pont: 3

" Hajdan a három Kurcz kisasszony számára épült a mai tüdőgondozó épülete. A Deák Ferenc utca 22. számú ház a kisebb kúriákhoz tartozik, az utcától távol, kisebb kertben helyezkedik el, tehát az utcakép kialakításában nem játszik szerepet. A XIX. századi eklektikus épület közepén a szép boltíves portikum külön hangsúlyt kap.
Apró, sárga kockakövekből kirakott járdán és néhány lépcsőfokon haladva juthat be a látogató az előtérbe. A ház eredetileg padlófűtéses volt. Külön fűtőmester ügyelt arra, hogy télen ne legyen gond a meleggel. Amikor 1950-ben átépítették megszüntették a padlófűtést, kéményekkel látták el a Kurcz kúriát. Ettől az évtől már tüdőgondozóként funkcionált tovább.
A hajdani Kurcz kúria a műemlékjellegű épületek sorába tartozik. Ezt egy márványtábla is tanúsította egészen az 1973-74-es felújításig. Akkor, eddig ismeretlen okból a tábla eltűnt. Utoljára 1989-ben újították fel az épületet."

Novák-kúria (0.058 km)