Novák-kúria

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ny-i végfalával zártsorú beépítéshez illeszkedő, téglalap alaprajzú, emeletes, K-i homlokzata felett felülkontyolt nyeregtetős épület (ún. Pongrácz-ház). A utcavonalon kerítésfal csatlakozik hozzá, kapuval. É-i, utcai homlokzatán enyhe kiülésű középrizalit. Udvari homlokzatának középtengelyében oszlopos-pilléres kocsiáthajtó, zárt, üvegezetett, timpanonos lezárású emeleti szinttel. Mellette földszintes, nyeregtetős toldalékszárny. A földszinten különböző típusú boltozatokkal fedett helyiségek, az udvari bejárati előtérben a mennyezeten stukkók, az emeleten síkfödém. A nyílászárók nagyrészt a 19. század harmadik negyedéből. Az épület jelenlegi formáját feltehetően 18. századi, földszintes lakóház több periódusban történt átalakításával nyerte; a kocsiáthajtó építmény a 19. század második feléből. Felújítása, átalakítása megkezdve 2005-ben. A K-i telekhatáron újabb melléképület.

2009.08.26 06:49 QnJ állapot: 3 - pont: 3

" A Deák Ferenc utcát kisvárosiassá tulajdonképpen a Duna felöli oldalon álló házsor teszi. Itt néhány igen szép, részben emeletes barokk és klasszicista épület emelkedik. A XIX. század közepén épült, késő klasszicista, kora eklektikus stílusban a 11-es számú ház, volt Novák kúria, (ismertebb nevén Pongrácz ház, mert az épület dr. Pongrácz Sándor orvos lakhelyéül szolgált az 1900-as évek közepéig.) Az udvar felőli portikuszt két falazott pillér között, dór oszlopok tartják. A dór oszlopok felett romantikus veranda látható, melynek ablakai levél formával díszítettek. Az ablakot tovább hangsúlyozza az épület felső részét lezáró timpanon. Itt kezdte meg működését 1912-ben a polgári leányiskola. A kúria nevét volt tulajdonosáról, Novák Sándor orvosról kapta. Novák Sándor 1816-85 között élt. Amatőr régész adományival a Magyar Nemzeti Múzeum és a szekszárdi múzeum gyűjteményét gyarapította."

(két épület) (0.055 km)
Kúria (0.058 km)