Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, utcai szárnyán emeletes, udvari szárnyán földszintes, nyeregtetős épület. Az udvari szárnyhoz alacsonyabb gerincmagasságú, új toldalék csatlakozik. É-i, utcai homlokzatán enyhén kilépő középrizalit, benne kosáríves keretelésben felülvilágítós kapu. Udvari homlokzata előtt emeletes, kontyolt nyeregtetős bővítmény. Az udvari szárny egy szakaszán beüvegezett, kosáríves árkádsor, előtte mellvédes, pilléres, vaskorlátos terasz. A főszárny egytraktusos, oldalfolyosós, összenyitva a Deák Ferenc u. 7/a alatti épülettel (trsz.: 4179). A főszárny földszintjén különböző típusú boltozatokkal fedett helyiségek, emeletén és az udvari szárnyban síkfödém. Részben 19. századi nyílászárók. Öntöttvas lépcsőkorlát, 19. század második fele. Feltehetően 19. század eleji, földszintes lakóház többszöri bővítésével és átalakításával jött létre, jelenlegi homlokzata a 19. század közepén alakult ki.

2009.08.26 06:54 QnJ állapot: 3 - pont: 3

"A Deák Ferenc utca 7 és 7/a számú ház eredetileg copf stílusban épült, de későbbi átépítések miatt jellegét elvesztette. A volt lakóház, ma egészségház egy emeletes épülete késő barokk jelleget visel. Az eredeti szép barokk kapualjat és lépcsőházat a későbbi renoválások során stílustalanul kiegészítették és a földszinti homlokzatot részben átépítették. Északi szárnya egy emeletes középület késő barokk eklektikus homlokzattal. Bejárata közös a szomszéd épülettel."

(két épület) (0.037 km)
Korniss-kúria (0.061 km)