Korniss-kúria

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nagyméretű, DK felől támfallal kerített telken szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, beépített tetőterű kúria. D-i homlokzata középtengelyében pilléres-oszlopos, timpanonnal lezárt portikusz, bal szélén egy tengely szélességben kilépő oldalszárny. Kéttraktusos, részben középfolyosós belső. A középtengelyben teknőboltozatos helyiség, a többi síkfödémes. A középpilléres pincében hevederekre támaszkodó, fiókos dongaboltozatok. Magja egy a 17-18. század fordulóján emelt, kéttraktusos, alápincézett épület volt, amelyet a 18. században kétszer bővítettek. Az 1840 körüli átépítéskor kapta klasszicista homlokzatát. 1896-ban átalakítva iskola céljára: bejárat fölött emléktábla. A pince és a portikusz kivételével 1986-87-ben lebontva, majd 1989-ben újjáépítve; ekkor kerültek elő a részben a középkori kalocsai székesegyházhoz, részben a 15. századi paksi obszerváns ferences kolostorhoz tartozó, másodlagosan beépített kőfaragványok (jelenleg a Városi Múzeumban). 1994-1995-ben új szárnnyal bővítették. Az épülettől É-ra, a telken áll még a Daróczy-kúria (trsz.: 4170).

2009.08.26 07:15 QnJ állapot: 5 - pont: 3

"A Deák Ferenc utca 6-os számú ház Kornis-kúria volt, majd később polgári fiúiskola lett. Hosszan elnyúló, széles épület, mely iskolává alakítva is impozáns. Az utca kialakításában csak tornaterme és oda nem illő kerítése vesz részt, mely eltakarja a szép kertet, és az épületet. A Kornis-kúria eredetileg egy egyszerű barokk épület lehetett. A 18. század elején egy kb. 25x14 m-es egyszerű barokk épület állt a mai kúria helyén, amely alatt kétágú dongaboltozatos pince húzódott.

Az építéshez középkori épületek köveit használták fel. A lebontott falakból, a törökök által Paksra hozott kalocsai Székesegyház kövei kerültek elő. Ez az 1200-as évekre utal, emellett az 1400-as években épült ferences kolostor kövei közül is találtak néhányat. Az épületet 1750 körül bővítették.

Az épületet a középtengelyben elhelyezkedő portikusz, egy-egy pillér közben egy-egy dór oszlop díszíti. Fölöttük 3 teljes főpárkány látható, timpanonnal. Az épület lábazata egyszerű, főpárkánya a renoválások során részben megsemmisült, záróköves ablakai egyszerűen keretezettek.

A főbejárat előtt két copf urna állt, melyeket az átépítés után a Városi Múzeumban helyeztek el. 1892. december 29-én a paksi képviselő-testület elfogadta a Vallási és Közoktatásügyi Minisztérium feltételeit, döntött a polgári fiú iskola felállításáról.
A Paksi Magyar Királyi Állami Polgári Fiúiskola 1893. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuját 88 beiratott első osztályos tanuló előtt."