Szeniczey-kúria (ún. Deák-ház) együttese

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken utcavonalon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, részben alápincézett épület, felülkontyolt nyeregtetővel, É-i végén toldalékkal. DK-i, lekerekített sarkán Deák Ferenc emléktáblája 1927-ből. Udvari oldalán íves árkádsorú, mellvédes, részben elfalazott tornác. A pincében dongaboltozat. Kéttraktusos belső, változatos boltozatú, illetve síkfödémes helyiségekkel, kályhafülkékkel. Nyílászárók: 19. század közepe és vége. Homlokzatait többször átalakították. Felújítva, átalakítva 1965-ben. Pilléres, újabb gyalog- és klasszicista kocsikapuval áttört kerítés kapcsolja a Ny-i telekhatáron álló, téglalap alaprajzú, földszintes, oromzatos D-i homlokzata felett felülkontyolt nyeregtetős lakóépülethez. Udvari homlokzatán klasszicista ikerpillérek között nyílik a bejárat. Kéttraktusos, újabb válaszfalakkal átalakított belsőjében síkfödémes helyiségek, 19. század végi ablakok. Feltehetően a 19. század második negyedében épült, később átalakítva. Az udvarban melléképület.

2011.04.23 14:45 Zerind állapot: 3 - pont: 6

Táblája szerint 1840-ben épült klasszicista stílusban.
A sarki emléktábla felirata:
,,E HÁZBAN LAKOTT RÖVIDEBB-HOSSZABB IDEIG 1850-TŐL 1874-IG TERJEDŐ IDŐKBEN ROKONAI LÁTOGATÁSAKOR DEÁK FERENC a haza bölcse.
,,A mit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják, de miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz s mindig kétséges''
Véssük jól szivünkbe hazánk nagy fiának e komoly intelmét.
HALÁLA 50 ÉVES ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL, KEGYELETÜK JELÉÜL EMELTÉK TISZTELŐI 1927. JUNIUS HÓ 12.''