Cseh-Vigyázó, majd Mádi Kovács-kúria (Városi Múzeum)

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken utcavonalon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, részben alápincézett, nyeregtetős épület, É-i oldalán kontyolt nyeregtetős toldalékkal. Hosszú, Ny-i utcai homlokzata tagolatlan. A kerti homlokzaton enyhén kilépő sarokrizalitok és a középtengelytől balra timpanonos lezárású rizalit, az ebben nyíló kőkeretes ajtóhoz pilléres, mellvédfalas, vaskorlátos, kétkarú lépcsőfeljáró vezet. Alaprajzi rendszere a D-i végén kéttraktusos, máshol egytraktusos, oldalfolyosós. A pincében donga-, illetve poroszsüveg boltozat. A főépület síkmennyezetes, a toldalék csehsüveg boltozatos. Részben klasszicista nyílászárók. Feltehetően a helyén állt a 18. századi ferences rendház és kápolna. Több periódusban épült: D-i magja 18. századi, ezt a 19. század második negyedében É-i irányban bővítették, új udvari homlokzatot alakítva ki. 1945 után belsejét új válaszfalakkal átalakították. 1990-ben a D-i egykori nagyteremben falfestést tártak fel: 1810 körül és 19. század közepe. Helyreállítva: 1994-1995. 1995-től múzeum. Pincéjében kőtár: a Korniss-kúria (trsz.: 4177) falaiból kibontott kőfaragványok és a Szentháromság-oszlop (trsz.: 4186) eredeti szobrai.

2009.08.26 06:59 QnJ állapot: 4 - pont: 3

"A mai Városi Múzeum hajdan Cseh-Virágzó később Mádi-Kovács kúria volt. Szépen fásított kertben húzódik meg. 1830 körül épült, klasszicista stílusban. Az épület helyének története azonban ennél korábbra nyúlik vissza. A középkorban már megtelepedett ferences rend a XVII. században vissza tér Paksra és nagy valószínűséggel ezen a helyen állt a ferencesek kápolnája és kolostora. 1752. szeptember 20-án Rudnyánszky József a többi birtokos nevében is beleegyezik, hogy a ferencesek házat és kápolnát építsenek. 1759. március 25-én Klimó György pécsi püspök áldását adja a kápolna felszentelésére. A rend nem sokáig működhet Pakson, mert II. József alatt a kolostort 1789-ben felszámolják. Az épületet az új birtokosai - a Vigyázó család - kúriának építi át. 1791. április 8-án Jankovics Antalné sz. Nemeskéri Kiss Katalin végrendeletében szerepel a barátok háza. Az épület 1994 óta ad otthont a Városi Múzeumnak."