Daróczy-kúria

Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nagyméretű, DK felől támfallal kerített telken utcavonalon álló, U alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület, K-i vége alatt alagsor-pincével. Hosszú, É-i utcai homlokzata tagolatlan. Kerti homlokzatának végein rövid keresztszárnyak, a középtengelyben oszlopos-pilléres, timpanonnal lezárt kocsiáthajtó. Egytraktusos, oldalfolyosós, síkmennyezetes belső. Az 1880-as években Ybl Miklós tervei szerint átalakították, ekkor bővítették a keresztszárnyakkal. 1976. évi felújítása során a belsőt új válaszfalakkal átalakították, az ablakokat az eredetiek mintájára újrakészítették. Az épülettől D-re, a telken áll még a Korniss-kúria (trsz.: 4177.)

2009.10.28 09:12 QnJ állapot: 4 - pont: 3

vizesedő falú épület

"A Szentháromság tér műemlékeit kiegészíti az Anna utcában lévő néhány múlt századi épület, melyek már sokat veszítettek eredeti stílusukból mégis hozzátartoznak a belváros kedves, meghitt hangulatának felidézéséhez. E városrészben áll Paks egyik legérdekesebb műemlékjellegű épülete a volt gimnázium régi földszintes, klasszicista otthona. Utcai homlokzata régebbi és egyszerűbb mint az udvari. Mivel sok átalakításon ment keresztül, az utca felöl nem tűnik műemlékjellegű épületnek. A volt Daróczy kúria a téglabélyek alapján 1840 körül épült. Ybl Miklós, híres építészünk renoválta. Udvari homlokzatán két szélső rizorit közt középtengelyen portikusz van egy-egy pillér közt egy-egy dór oszloppal. Fölötte háromtagú főpárkánnyal és timpanonnal. A portikuszhoz kocsifelhajtó vezet."

Korniss-kúria (0.128 km)