Római katolikus kápolna (Krisztus feltámadása)

kápolna
r.k. kápolna
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Temető közepén, magaslaton álló ún. Újtemetői kápolna, a hajónál keskenyebb, félköríves záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. D-Ny-i homlokzatát a bejárat előtt pilléres-oszlopos portikusz alkotja, timpanonja fölött kis középtoronynyal. A hajóban csehsüveg boltozat, a szentélyben félkupola. A bejárati oldalon karzat, deszka mellvéddel. Berendezés: 19. század; oltárképen szignó: F. Stromayer M. 1861. A falban az épület alapkövét letevő Grósz József plébános (†1857) sírköve. A bejárat előtt kőkereszt korpusszal, talapzatán domborművű Máriával, 1860-ból, valamint Bánkódó Magdolna-szobor, mindkettő Bartalits Mihály pécsi szobrásztól.

2009.04.23 15:41 QnJ állapot: 4 - koordináta: N 46° 37,864' E 18° 51,433' - pont: 3

A temetőkápolna Grósz József plébános szorgalmazására épült közadakozásból 1850. - 1857. között, de egy 1854-es településtérképen már jelölve van a helye. Grósz József 1850-ben lett plébános Pakson. Anyagi gondokkal küszködött, végül elmezavar okozta halálát 1857. augusztus 28-án. A hálás hívek a kápolnában temették el.

A Börtsök-féle elemzés így írja le: "Egyszerű klasszicista épület egy toronnyal, romantikus részletekkel. Szentélye félköríves alaprajzú. A bejáratot 1 - 1 pillér közt 1 - 1 rovátkolt nyaktagú dór oszlopos porticus hangsúlyozza. A háromtagú triglifes főpárkány fölött timpanon van. A porticus mögött a falsík kváderezett. A négyszögű tornyon övpárkány fölött minden oldalon romantikus hármas nyílás van, fölötte alacsony timpanonnal. Belül csehsüveg boltozattal van lefedve, a szentélyt egy körablak világítja meg."

présház (0.456 km)
Kúria (0.618 km)