Megújulásunk támogatója:  

Apponyi-kúria (általános iskola)

azonosító:
8669
törzsszám:
4211
szélesség (lat):
N 46° 28,104'
hosszúság (lon):
E 18° 38,788'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Tolna
helység:
helyrajzi szám:
358
település KSH kódja:
30562
földhivatal:
Szekszárd Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Nyeles telken szabadon álló, földszintes, alápincézett kúria. A téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős középső rész Ny-i főhomlokzatának középtengelyében pilléres, timpanonos, nyeregtetős kocsiáthajtó, a K-i kerti homlokzaton középrizalit. A D-i végfalhoz keskenyebb, nyeregtetős nyaktaggal manzárdtetős toldalék kapcsolódik. Egytraktusos belső, síkfödémes helyiségek. Nyílászárók: részben 19. század. Az Apponyi-család 1840 körül szerezte meg Kápolnapusztát, ekkor építtette a kúriát. Az 1930-as években D-i és É-i irányban egy-egy szimmetrikus, keskenyebb, manzárdtetős toldalékkal bővítették, homlokzatait átalakították. 1945 után az új funkciónak megfelelően átalakították, nyílászáróit részben cserélték. Az É-i toldalékot az 1980-as években lebontották.

Állapotjelentések

2011.04.21 13:36 QnJ állapot: 5 - pont: 13

" A világhírű cseh filmrendezőnek és a megyei önkormányzat alelnökének dr. Halász Zsolt tulajdonos segédkezett. Az egyenesen a Kaukázusból érkező csemete az újjászületést is jelzi, azt a látványos megújulást, melyen a kastély keresztülment. A kívül-belül rendbe hozott épület-együttes, Rezső gróf egykori helyi birodalma ugyanis mintha háborítatlanul emelődött volna át a XIX. század közepéről napjainkba: ódon, nyugalmas hangulatával és minden jóval felszerelve várja a szállóvendégeket.

Egy csepp éden a múltból. Így lehetne röviden és lényegre törően jellemezni az Apponyi Kiskastélyt. Az immár vendégeket is fogadó létesítmény dr. Halász Zsolt fogszakorvos, a Halász Klinika vezetője hivatáson túlmutató elkötelezettségét is jelzi. Azaz megmentett és új tartalommal is felruházott egy olyan, több mint másfél évszázados műemlék épületet, mely korábban az enyészettel birkózott.

Dr. Halász Zsolt tulajdonos mondandójában összegezte a helyreállítás szempontjait: a legfontosabb tényezők egyike a korhűség volt, ami egyebek mellett azt jelenti, hogy az utolsó kézzel kovácsolt szeget is visszaépítették az antik bútorokkal berendezett kúriába....."

forrás: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/jii-menzel-fat-ultetett-az-apponyi-kiskastely-parkjaban-372880

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.